1. yle.fi
  2. Uutiset

Katri Haavikko ei voi sietää saunomista: "Tulee inhottava olo, eikä löyly ole ikinä sopiva" – Yhä harvempaan asuntoon rakennetaan sauna

Muutoksen taustalla ovat asuntojen pienentyneet koot ja yhteisöllisyyden kaipuu.

saunat
Nainen istuu saunassa, joka on täynnä rojua.
Katri Haavikon sauna ei ole lämmennyt kertaakaan kahden vuoden aikana. Viimeisen vuoden se on ollut varasto.Lauri Rautavuori / Yle

Keskiviikko ja lauantai olivat saunapäiviä. Sitä ei horjuttanut mikään, muistaa Lapissa kasvanut Katri Haavikko. Hän muistaa myös, ettei erityisemmin nauttinut saunomisesta.

– Kun aikuisena muutin Helsinkiin, ensimmäisissä asunnoissani ei ollut saunaa. Se ei tuntunut yhtään miltään. Isä ja äiti olivat kauhuissaan ja suurin piirtein ajattelivat, etten peseydy ollenkaan.

Lasten synnyttyä Haavikko muutti nykyiseen kotikaupunkiinsa Hämeenlinnaan. Saunassa käytiin, koska se oli lasten kanssa tapa. Punakat posket, pienet kylpytakit ja löylystä palauttavat pillimehut loivat kotoisan tunnelman.

Tästäkään huolimatta Haavikko ei nauttinut lauteilla istumisesta. Lasten kasvettua hän myönsi itselleen:

– En yhtään tykkää olla saunassa. Siellä on niin kuuma. Tulee inhottava olo, eikä löyly ole ikinä sopiva. Älysin, ettei sinne saunaan ole pakko mennä istumaan.

– En missään tapauksessa rakennuttaisi saunaa uuteen asuntoon.

Sauna täynnä tavaraa.
Kun säilytystila loppuu, tavarat päätyvät Katri Haavikon kotona saunaan. Paloturvallisuudesta hän pitää huolen ottamalla kiukaan sulakkeet irti.Lauri Rautavuori / Yle

Arvokkaat neliöt halutaan tehokäyttöön

Eikä rakennuta moni muukaan. Asuntorakentajien jättiläiset Skanska ja YIT sekä rakennuttajat Lakea ja Bonava kertovat kaikki samaa viestiä: uudiskohteisiin rakennetaan saunoja yhä vähemmän.

Yksi selvä syy muutoksen taustalla on, että asuineliöitä on entistä vähemmän.

– Asiakkaiden toiveissa ja tarpeissa on selvästi nähtävissä, että yksiöihin ja pieniin kaksioihin ei haluta saunoja. Neliöt ovat niin arvokkaita, että ne halutaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti, sanoo Bonavan kaupallinen johtaja Virpi Takala.

Vielä 15–20 vuotta sitten trendi oli, että liki jokainen asunto tarvitsee oman löylyhuoneensa. Silloin ajateltiin, että sauna lisää asunnon arvoa. Nykyään asia nähdään toisin.

– Huomasimme, että tietyissä kohteissa asukkaat halusivat rakentamisvaiheessa muuttaa saunan esimerkiksi vaatehuoneeksi, YIT:n kehitysjohtaja Marko Oinas kertoo.

Kerrostalon rappukäytävä
Uusiin yksiöihin ja pieniin kaksioihin ei enää rakenneta saunoja juuri ollenkaan.Henrietta Hassinen / Yle

Yksiöihin ja pieniin kaksioihin saunoja ei tänä päivänä haluta juuri ollenkaan. Niitä kookkaampiin huoneistoihin sauna kuuluu yhä.

– Silloin asunto ostetaan usein omaan käyttöön eikä sijoituskohteeksi, jolloin varusteita arvostetaan enemmän ja sauna kuuluu niihin, sanoo Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.

Tosin pääkaupunkiseudulla sauna halutaan yhä harvemmin isompaankin asuntoon.

Kuin juomattomuutta selittelisi

Toinen syy rakentamisen hiipumiseen on saunakulttuurin muutos, yhtiöissä uskotaan. Löylyttelystä haetaan yhteisöllisyyttä ja saunahetki halutaan jakaa. Taloyhtiöiden yhteisiä saunoja rakennetaankin yhä samaan malliin.

– Monet haluavat saunoa kunnolla ja porukassa. Silloin taloyhtiöiden saunat, mökkisaunat ja harrastusten yhteydessä olevat saunat syövät tarvetta kerrostaloasuntosaunoille, YIT:n Marko Oinas puhuu.

Perinteisten taloyhtiösaunojen lisäksi yhteisöllisyyttä saatetaan etsiä myös laajemmasta piiristä.

– Tänä päivänä on monesti korttelisaunoja. Ne palvelevat useaa taloyhtiötä, ja niihin voidaan panostaa enemmän, Skanskan myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma sanoo.

Nainen kastelee kukkia takapihallaan.
Katri Haavikko saa luonnosta sen olon, jota saunasta ei. Oma puutarhakin riittää.Lauri Rautavuori / Yle

Hämeenlinnalaista Katri Haavikkoa ei saa saunaan edes yhteisöllisyydellä. Yksin tai yhdessä, sauna on hänelle ikävä kokemus. Haavikon oma sauna onkin vuosien varrella muuttunut varastoksi.

Saunominen on monelle suomalaiselle lähes henkireikä, joten saunomattomia saatetaan katsoa kieroon. Töissä Haavikon penseyttä ihmetellään jopa kansainvälisesti.

– Jos olen ulkomaisten tavarantoimittajien kanssa vaikka Lapissa, ovat hekin jo oppineet jeesustelemaan, että Katri ei mene saunaan. Vähän sama kuin se, että alkoholittomuutta joutuu selittelemään.

Lue myös: Suomalaisen asumisen erikoinen muutos – yhä harvempaan kerrostaloasuntoon tulee sauna

Lue seuraavaksi