1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Geologinen perintö

Unescon edustajat tutustuvat tällä viikolla Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkiin – arvioinnin tuloksia joudutaan odottamaan ensi kevääseen

Kansainväliset arvioijat eivät saa kommentoida näkemäänsä ennen kuin virallisessa raportissaan.

Unescon arvioijat ja suomalainen isäntäväki tutustuvat Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkiin 22.-26. heinäkuuta. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Kolmen maakunnan ja kymmenen kunnan yhteisen Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin alueella liikkuu tällä viikolla erityisiä vieraita.

Unescon arvioijat tutustuvat viikon ajan alueeseen, sen geologiaan, luontoon ja kulttuurihistoriaan. Oppaina heillä on Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry:n sekä alueen kuntien ja muiden toimijoiden edustajia.

– Voimme ylpeänä esitellä työtä, jota olemme tehneet, sanoo Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry:n toiminnanjohtaja Terttu Hermansson.

Kaikkien yhteinen alue

Unescon arvioijat ovat Anchel Belmonte Ribas Espanjasta ja Mohd-Shafeaa Leman Malesiasta.

Terttu Hermansson kehaisee, että vieraiden kanssa on ollut ilo kiertää tutustumassa alueen antiin.

Tiistaina vieraat isäntineen tutustuivat muun muassa Kihniän Turvemuseoon, Käskyvuoreen ja Parkanon Metsämuseoon. Keskiviikkona on kierretty Kauhanevaa, tutustuttu Katinkan kanjoniin ja illalla kohteena on alueen aineetonta kulttuuriperintöä edustava Lauhan spelit.

Hermansson muistuttaa Unescon kiinnittävän huomiota alueen geologiseen perintöön, mutta myös luontoon ja kulttuuriperintöön. Yhdentekevää ei ole sekään, millaista yhteistyötä ja yhteishenkeä hankkeen ympärillä tehdään.

– Meillä on tällä alueella yhteinen geologinen perintö, joka hitsaa meitä yhteen ja nyt valmisteluvuosien aikana on syntynyt muutakin yhteistyötä, Hermansson sanoo.

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark levittäytyy kolmen maakunnan ja kymmenen kunnan alueelle. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Hyväksyntä tai lisäaikaa?

Lauhanvuori-Hämeenkangas -alueen Geopark-hakemus jätettiin marraskuussa 2018. Sen eteen on kuitenkin tehty työtä jo useampi vuosi.

Nyt hakemus on selvinnyt tieteellisestä tarkastelusta ja edennyt viralliseen arviointiin.

Arvioijat eivät saa kommentoida näkemäänsä tai paljastaa mielipidettään arvioinnin aikana. He kirjoittavat vierailustaan raportin, jonka pohjalta Unesco Global Geoparks -neuvosto antaa syksyllä suosituksensa Unescon hallintoneuvostolle, joka asian ratkaisee.

Tietoa hyväksymisestä tai hylkäämisestä joudutaan odottamaan huhti-toukokuulle 2020.

Lauhanjärvi-Hämeenkangas Geopark ry:ssa ollaan kuitenkin toiveikkaita, että hyväksyntä tulee. Tai, ainakaan hakemusta ei kokonaan hylätä.

– En usko, että meitä voidan ihan hylätä. Saatamme saada lisäaikaa, jos on sellaisia korjattavia asioita, joihin arvioijat kiinnittävät huomiota, Terttu Hermansson sanoo.

Jos Unescon päätös on hyväksyvä, usean vuoden työ on tuottanut hedelmää.

– Jos hyväksyntä tulee, luvassa on varmaan aika isot pirskeet.

Suomessa yksi hyväksytty, neljä hakijaa

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark-alueeseen kuuluvat Etelä-Pohjanmaalta Kauhajoki, Isojoki ja Karijoki, Pohjois-Satakunnasta Karvia, Honkajoki, Siikainen, Kankaanpää ja Jämijärvi sekä Pirkanmaalta Parkano ja Kihniö.

Rokua Unesco Global Geopark on tällä hetkellä Suomen ainoa Geopark. Geopark-jäsenyyttä hakevia tai hakemusta valmistelevia alueita ovat Lauhanvuori-Hämeenkankaan lisäksi Saimaa, Salpausselkä ja Lappajärvi.