Hyppää sisältöön

Blade Runner -elokuvasta tunnettu näyttelijä Rutger Hauer on kuollut

Lukuisissa elokuvissa näytellyt Hauer teki ehkä ikimuistoisimman roolinsa Roy Battyna vuonna 1982 julkaistussa Ridley Scottin ohjaamassa Blade Runner -elokuvassa.

Näyttelijä Rutger Hauer on kuollut 75-vuotiaana. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Muun muassa Blade Runnerista tunnettu hollantilaissyntyinen Hollywood-näyttelijä Rutger Hauer on kuollut, kertovat hollantilaismediat viitaten perhelähteisiin.

Hauerin kerrotaan kuolleen lyhyen sairauden jälkeen. Hollantilaisen ANP-uutistoimiston mukaan Hauer kuoli perjantaina 19. heinäkuuta ja hänet haudattiin yksityisessä tilaisuudessa. Hauer oli kuollessaan 75-vuotias.

Lukuisissa elokuvissa näytellyt Hauer teki ehkä ikimuistoisimman roolinsa Roy Battyna vuonna 1982 julkaistussa Ridley Scottin ohjaamassa Blade Runner -elokuvassa. Hän esitti elokuvassa androidia ja hänen vastanäyttelijänään oli Harrison Ford.

Rooli pelottavana, mutta ajatuksia herättävänä androidina nosti Hauerin kansainväliseksi kultti-ikoniksi.

– Puolet Roysta on minua, Hauer itse on kommentoinut roolia.

Rutger Hauer teki ehkä ikimuistoisimman roolinsa Roy Battyna vuoden 1982 Blade Runner -elokuvassa, jossa hän esitti androidia. Kuva: ©Warner Bros / Courtesy Everett Collection / AOP

Elokuva ei kerännyt suuria voittoja elokuvateattereissa julkaisunsa yhteydessä, mutta siitä tuli myöhemmin kulttielokuva, jolla on ollut hyvin vannoutunut fanikunta.

Elokuvalle tehtiin myös jatko-osa Blade Runner 2049. Denis Villeneuven ohjaama elokuva julkaistiin vuonna 2017.

Hauer näytteli myös muun muassa elokuvissa Nighthawks, Sin City, Batman Begins sekä Escape from Sobibor, josta hän voitti sivuosan esittäjän Golden Globe -palkinnon vuonna 1988.

Hyväntekeväisyysjärjestö jatkaa Hauerin aloittamaa työtä

Näyttelemisen ohessa Hauer perusti myös hiv ja aids -hyväntekeväisyysjärjestön nimeltä Rutger Hauer Starfish Association.

Myös järjestö ilmoitti Hauerin kuolemasta Hauerin virallisilla nettisivuilla ja kertoi hänen kuolleen rauhassa kodissaan Hollannissa. Järjestön mukaan Hauerin vaimo Ineke ten Cate auttaa järjestöä toteuttamaan Hauerin viimeisiä toiveita siitä, että järjestö jatkaa työtään aidsin vastaisessa taistelussa.

Hauer syntyi vuonna 1944 Hollannissa Breukelenin kaupungissa Amsterdamin ulkopuolella. Molemmat Hauerin vanhemmista olivat myös näyttelijöitä.

.
.