Heippa helteet, sää kylmenee rajusti

30 asteen helteet vaihtuvat jopa alle 10 asteen viileyteen.

sää
Sininen taivas aurinko ja pilviä.
Helteet hellittävät ensi viikolla.Esko Jämsä / AOP

Sää kylmenee rajusti Lapissa ensi viikon alussa. Vielä viikonloppuna lämpötilat voivat olla jopa 30-31 astetta, mutta ensi maanantaina lämpötilat romahtavat noin 9-12 asteeseen.

Esimerkiksi Sodankylään ennustetaan perjantaiksi 31 astetta, mutta ensi maanantaiksi enää 10 astetta ja Rovaniemellä perjantaille ennustettu 30 astetta muuttuu maanantaina 12 asteen lämpötilaksi.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että korkeapaine väistyy Suomen yltä Norjanmerelle ja tilalle tulee kylmää ilmaa pohjoisesta Barentsinmereltä.

Vielä keskiviikkona Lapissa mitattiin korkeita lämpötiloja. Lapin kuumin paikka oli jälleen Utsjoen Kevo, jossa Ilmatieteen laitos mittasi 29 astetta. Toiseksi korkein lämpötila oli Sallan Naruskalla, 28,8 astetta ja kolmanneksi korkein Sodankylän Tähtelässä, 28,6 astetta.

Eteläisemmässä Suomessa oli vieläkin lämpimämpää kuin Lapissa.

Helteet jatkuvat Lapissa vielä lähipäivät, mutta jo sunnuntaina on viileämpää ja maanantaina selkeästi kylmempää.

Oliko Lapin kesä tässä?

Ei välttämättä, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta

– Onhan tässä vielä yksi kesäkuukausi eli elokuu jäljellä. Heinäkuussa on ollut ääripäitä eli alussa oli kylmää ja lopuksi lämmintä, joten maalaisjärjellä ajattelee, että lämmintä voi vielä tulla, Karusto pohtii.