1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia Oyj

Nokian toisen neljänneksen tulos parani selvästi viime vuodesta – "Kannattavuus kasvoi oikein mukavasti"

Yhtenä syynä vahva 5g-kysyntä, kertoo toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Nokian toisen vuosineljänneksen oikaistu liikevoitto parani selvästi edellisvuodesta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Nokian toisen vuosineljänneksen oikaistu liikevoitto (ei-ifrs) parani selvästi edellisvuodesta, yhtiö kertoo osavuosikatsauksessaan. Tulos kasvoi yli kolmanneksella edellisvuodesta 451 miljoonaan euroon.

Verkkoinfrastruktuuria kehittävän yhtiön liikevaihto päättyneellä neljänneksellä kasvoi 5,7 miljardiin edellisvuoden 5,3 miljardista. Osakekohtainen tulos kasvoi 0,05 euroon osakkeelta edellisvuoden 0,03:sta.

– Nokian toinen vuosineljännes oli vahva 5g-kysynnän, kilpailukykyisen kokonaisvaltaisen tuote- ja palveluvalikoiman sekä vahvistuneen operatiivisen suorituksen ansiosta, kommentoi pörssitiedotteessa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Ei-ifrs-luvut eivät ole kansainvälisten kirjanpitosäännösten mukaisia. Ifrs-lukujen mukaan Nokia teki 57 miljoonaa euroa tappiota. Edellisvuonna tappiota tehtiin 221 miljoonaa. Nokian mukaan ei-ifrs-luvut kuvaavat paremmin yhtiön operatiivista kehitystä.

Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto kasvoi 5 prosenttia.

Toisen neljänneksen tulos eroaa huomattavasti ensimmäisestä neljänneksestä, jona yhtiön ei-ifrs-liiketappio oli 59 miljoonaa euroa.

– Jatkoimme edelleen asemamme vahvistamista 5g:ssä, ja meillä on nyt 45 kaupallista 5g-sopimusta ja yhdeksän käytössä olevaa 5g-verkkoa, Suri kommentoi.

Yhtiön oikaistu liiketulos puolen vuoden ajalta on 391 miljoonaa euroa, eli noin kolmanneksen pienempi kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Puolivuotiskauden liikevaihto sen sijaan kasvoi viidellä prosentilla 10,7 miljardiin euroon.

Nokian osakekurssi on lähtenyt voimakkaaseen nousuun Helsingin pörssin avauduttua. Kello kymmenen jälkeen aamulla yhtiön osakekurssi oli kasvanut yli 7 prosenttia plussan puolelle. Osakkeen arvo oli kasvanut yli 30 sentillä noin viiteen euroon.

Suri: Vanhat asiakkaat valinneet Nokian myös 5g:ssä

Nokian toimitusjohtajan mukaan yhtiön laivan kurssi on nyt kääntynyt parempaan suuntaan, ja myönteisen kehityksen arvellaan jatkuvan loppuvuonna.

– Nokian toinen neljännes on ponnistanut heikosta ensimmäisestä neljänneksestämme. Kannattavuutemme kasvoi oikein mukavasti ja heijasti monetumiamme 5g-teknologian tuomisessa asiakkaille ympäri maailman. Uskomme kehityksen jatkuvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, Rajeev Suri kommentoi toimittajille puhelimitse.

Suri kuitenkin myönsi, että yhtiön kassavirrassa on parantamisen varaa. Nokian nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset ovat kutistuneet alle neljäsosaan viime vuoden noin 2,1 miljardista eurosta. Nyt kassasta löytyy vain hieman yli 500 miljoonaa.

– Ei käy kiistäminen, että käteistilanteemme oli pettymys, joskin tämä oli odotusten mukaista, Suri kertoi.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Toimitusjohtaja kuitenkin korosti sitä, että yhtiö on saavuttamassa 700 miljoonan säästöohjelmansa tavoitteet suunnitelmien mukaisesti.

Surin mukaan Nokialla on nyt 45 kaupallista 5g-sopimusta ja yhdeksän toimivaa verkkoa ympäri maailman. Nyt käyttöön otettu 5g-tekniikka on Surin mukaan non-standalone-tyyppiä, joka tarvitsee tuekseen vahvan 4g-verkon.

– Tällä alueella emme ole pelkästään kilpailukykyisiä, vaan olemme kehityksen kärjessä, Suri sanoo.

Suri perustaa väitteensä analytiikkayritys RootMetricsin loppuvuodesta 2018 keräämään dataan, jonka mukaan Nokian verkot arvioitiin kuudessa eri kategoriassa parhaiksi Yhdysvalloissa.

Surin mukaan kaikki Nokian 4g-asiakkaat, jotka ovat jo valinneet 5g-palveluntarjoajansa, ovat valinneet Nokian. Monet eivät ole vielä valintaansa tehneet.

– Se on meille hyvä tilaisuus tulevaisuudessa, Suri sanoo.

Lue lisää:

Nokia syöksyy, kun sijoittajat rankaisevat yllätystappioista – yhtiön mukaan tappiot kurotaan vielä umpeen

Nokian yt:t päättyivät – työpaikkoja karsitaan Suomesta lopulta 280