1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Hämeessä varastetaan vuosittain noin 2000 polkupyörää

Erityisesti Jopot ja kallimmat maastopyörät ovat varkaiden suosiossa.

Polkupyörävarkaus
Kaarilukolla lukittu polkupyörä.
Aina edes pyörän lukitseminen ei estä polkupyörävarkaita.Petteri Sopanen / Yle

Kanta-Hämeessä poliisin tietoon on tullut tänä vuonna 312 polkupyörävarkautta. Päijät-Hämeen alueella pyöriä on vastaavasti lähtenyt varkaiden matkaan 522 kappaletta. Yhteensä pyöriä varastetaan Etelä-Hämeessä vuosittain noin 2000. Määrät ovat pysyneet viime vuosien aikana saman suuruisina.

Jopot ja kalliimmat maastopyörät ovat varkaiden suosiossa. Myös sähköpyörät kelpaavat varkaille. Päijät-Hämeessä on tämän vuoden aikana ilmoitettu varastetuksi vajaat parikymmentä sähköpyörää.

Kesällä pyöriä varastetaan eniten julkisilta paikoilta, kertoo Hämeen poliisin rikosylikomisario Kari Suominen.

– Mikäli pyörä tarvitsee jättää esimerkiksi työpäivän ajaksi julkiselle paikalle kannattaa harkita, voisiko tällaiseen arkiajoon hankkia halvemman pyörän. Ne eivät kiinnosta varkaita.

Suomisen mukaan poliisi pystyy selvittämään osan polkupyörävarkauksista. Suuri osa jää kuitenkin selvittämättä esimerkiksi poliisin vähäisten resurssien vuoksi. Joskus syynä on myös se, että omistaja ei ole ottanut talteen pyörän runkonumeroa tai muita tunnistetietoja.

– Polkypyörä kannattaa merkitä yksilöllisellä tunnistetiedolla ja runkonumero kannattaa ottaa talteen. Lisäksi polkupyörän valokuvaaminen useasta eri kuvakulmasta helpottaa tutkintaa varkaustapauksen sattuessa, toteaa Suominen.

Lue seuraavaksi