Kangasniemen kesänuorisotilan torikokeilu loppui suunniteltua aiemmin – "Torilla oli jatkuvaa pientä häiriköintiä"

Kesänuorisotilalla kävi järjestäjien mukaan päivittäin parikymmentä nuorta, ja palaute oli pääosin myönteistä.

nuorisotyö
Kangasniemen nuorisosihteeri Henri Hokkanen Kangasniemen rantatorilla.
Kangasniemen nuorisosihteeri Henri Hokkanen kertoo nuorten toivoneen kesänuorisotilaa.Sari Ursin / Yle

Kangasniemellä kesänuorisotilan toiminta rantatorilla on lopetettu suunniteltua aiemmin viime perjantaina.

Nuorisotyöntekijät päättivät lopettaa toiminnan sivullisten aikuisten häiritsevän käytöksen vuoksi.

– Torilla oli jatkuvaa pientä häiriköintiä, joka kuormitti. Yritämme järjestää positiivista ja energistä toimintaa lasten kanssa, Kangasniemen nuorisosihteeri Henri Hokkanen sanoo.

Häirintä oli Hokkasen mukaan suusanallista ja suurelta osin pahan puhumista selän takana. Hokkanen ei tarkalleen tiedä, mikä arvostelijoita kesänuorisotilassa närästi.

– Yleinen oli varmaankin se, että olimme torilla liikuntavälineiden ja pallojen kanssa. Jos pallot karkaavat torikauppiaiden esineisiin tai osuvat ohikulkeviin jalankulkijoihin, se koettiin varmaankin ongelmaksi. Tarkemmin en osaa sanoa, koska tästä ei ole käyty mitään suurta keskustelua.

Pääosin nuorisotyöntekijöiden saama palaute oli Hokkasen mukaan myönteistä. Nuorisotoiminnan kesäkokeilun lopettaminen kesken heinäkuun on herättänyt myös Facebookin Kangasniemi-foorumilla kysymyksiä, ja moni on kiitellyt hyvää nuorisotoimintaa.

– Palautteen pohjalta olemme tulossa ensi kesänä takaisin, Hokkanen sanoo.

Torin telttaan perustetusta nuorisotilasta oli sovittu torin muiden toimijoiden ja Kangasniemen kunnan kanssa. Nuorisotoimi oli sopinut, että nuorten kanssa tilaa käytetään hyödyksi tilanteen mukaan.

– Vaikka varasimme paikat, sovimme että annamme tilaa, jos myyjiltä tulee toripaikoista kyselyitä tai isompia toritapahtumia, Hokkanen sanoo.

Alkuperäinen suunnitelma oli pitää nuorisotilaa torilla kesä–heinäkuun ajan aamusta iltapäivään. Kokeilulla haluttiin elävöittää Kangasniemen torielämää.

Kangasniemen kesänuorisotila tavoitti päivittäin järjestäjien mukaan noin 10–25 lasta ja nuorta. Parhaina päivinä kävijöitä oli nuorisotoimen mukaan noin viisikymmentä.