Huima yritys mönkään: Ranskalainen keksijä yritti lentolautailla yli Kanaalin, putosi mereen – "Olen pettynyt, mutta yritän uudestaan"

Franky Zapata yritti taittaa 36 kilometrin matka nopeimmillaan 140 kilometrin tuntinopeudella.

lentoliikenne
Kanaalin ylitys lentolaudalla ei onnistunut
Kanaalin ylitys lentolaudalla ei onnistunut

Ranskalaisen keksijän Franky Zapatan haave Englannin kanaalin ylittämisestä lentolaudalla ei toteutunut. Uutistoimisto Reutersin mukaan yritys on epäonnistunut ja Zapata pudonnut veteen.

Reutersin mukaan yritys keskeytyi tankkaukseen. Zapatan oli määrä tankata kulkuneuvonsa lennon puolivälissä. Hän ei kuitenkaan onnistunut laskeutumaan veneen päälle pystytetylle tankkausalustalle.

Reutersin mukaan Zapatan tukiryhmästä kerrotaan, että mies ei ole loukkaantunut. Uutistoimisto AFP:n mukaan Zapata on pelastettu.

– Olen pettynyt, mutta yritän uudestaan. En tiedä tarkalleen koska, mutta lähipäivinä, Zapata sanoi onnettomuutensa jälkeen.

Sangattesta Doverin lähelle 20 minuutissa

Zapata lähti matkaan Sangattesta Ranskan rannikolta hieman aamukymmenen jälkeen Suomen aikaa. Hänen oli tarkoitus päätyä lähelle Doveria Englannissa.

Lennon odotettiin kestävän noin 20 minuuttia. Lauta oli määrä tankata matkalla kerran. Jo etukäteen arvioitiin, että tankkaus on matkan hankalin osuus.

Lentolauta toimii kerosiinilla, jota on lentäjän selkärepussa. Zapatalla oli sitä mukanaan 47 kilon painosta, mutta tällä ei päässyt kuin matkan puoliväliin. Siksi yritykseen kuului tankkauspysähdys.

Matkaa etappien välille kertyy 36 kilometriä. Zapatan lauta toimii viidellä pienellä moottorilla, ja sen nopeus voi nousta jopa 140 kilometriin tunnissa.

Zapata pyrki lentämään noin 15–20 metriä merenpinnan yläpuolella.

"Poikavuosien unelma"

Zapata lähti yritykseensä erään ilmailuhistorian merkkipaalun 110-vuotispäivänä. Ranskalainen Louis Blériot ylitti kanaalin ensimmäisenä ihmisenä lentokoneella 25. heinäkuuta 1909.

Blériot lensi Calais'ta Doverin lähelle 36 minuutissa.

Zapata on nähty lautoineen esimerkiksi Ranskan kansallispäivän juhlallisuuksissa aiemmin tässä kuussa. Zapata, 40, on entinen vesihiihtomestari.

Ennen kanaaliyritystään Zapata kommentoi toimittajille kehittäneensä uuden lentämisen tavan.

– Emme käytä siipiä. Tämä on kuin olisi lintu, vartalo lentää. Tämä on poikavuosien unelma, Zapata kertoi AFP:n mukaan.

– Haluamme seurata ilmailun pioneerien jalanjälkiä.

Franky Zapata leijui formulakisoihin kesäkuussa Ranskassa.
Franky Zapata leijui formulakisoihin kesäkuussa Ranskassa.Valdrin Xhemaj / EPA

Lähteet: Reuters, AFP