Helsingin keskustan ammuskelusta epäiltyä vaaditaan vangittavaksi – Epäilty on rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja

Poliisin mukaan motiivia selvitetään edelleen, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, ettei kyse ole esimerkiksi toiminnasta rakennusalalla.

ampumavälikohtaukset
Poliiseja ampumapaikalla Helsingin Hietalahdenkadulla tiistaina 23. heinäkuuta 2019.
Poliiseja ampumapaikalla Helsingin Hietalahdenkadulla tiistaina 23. heinäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Poliisin tekemien tutkimusten perusteella on vahvistunut käsitys, että Helsingin keskustan tiistaisessa ammuskelussa oli kyse henkilöriidoista, ei esimerkiksi toiminnasta rakennusalalla.

Edelleen on epäselvää se, mistä riidassa oli tarkemmin ottaen kysymys.

– Motiivia selvitetään parhaillaan. Tässä vaiheessa ei pysty varmuudella sanomaan, mihin se liittyy, mutta näyttää siltä, että se ei puhtaasti tällaiseen rakennusbisnekseen sinällään liity, sanoo tutkinnanjohtaja, komisario Jukka Larkio Helsingin poliisista.

Poliisi on ilmoittanut vaativansa tiistaisesta ampumisesta epäiltyä, 32-vuotiasta miestä vangittavaksi epäiltynä kolmesta murhan yrityksestä, kerrotaan Helsingin käräjäoikeudesta.

Vangitsemisistunto on käräjäoikeuden mukaan tarkoitus järjestää huomenna perjantaina.

Ylen tietojen mukaan epäilty on kosovolaistaustainen, rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja ja asuu Vantaalla. Vuonna 2014 perustetulla yrityksellä oli viime vuonna miljoonan liikevaihto. Yritys toimii pääkaupunkiseudulla.

Epäillyn yritys on kasvanut kahden viime vuoden aikana varsin nopeasti: 300 000 euron liikevaihdosta miljoonaan euroon.

Epäillyllä ampujalla ei ole aikaisempaa rikoshistoriaa ainakaan Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuksista saatujen tietojen perusteella.

Osapuolet tunsivat toisensa entuudestaan

Poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tiistain ampumavälikohtauksessa oli kyse toisilleen entuudestaan tuttujen henkilöiden välienselvittelystä.

Eilen tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kertoi Ylelle, että tapauksen taustalla saattaisi olla taloudelliseen hyötyyn liittyvät kysymykset.

– Sen suuntaisia viitteitä on, että kyseessä on sen tyyppiset asiat kuin taloudellinen hyöty ja kuka tekee ja mitä tekee, Larkio sanoi tuolloin.

– Tapaus on sinällään valitettava, että se on samantyyppinen kuin on ollut Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa, siellä tällainen on ollut erittäin suuri ongelma. Tämä tapaus osoittaa, että sama rikostyyppi on rantautunut Suomeen.

Yle kysyi torstaina iltapäivällä Larkiolta, mitä hän tarkoittaa rikostyypin rantautumisella Suomeen, mutta hän ei avannut aihetta sen täsmällisemmin.

– Näitä vastaavanlaisia tapauksia on ollut eri Pohjoismaissa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Ollaan yhteydessä näihin maihin myös tämän tapauksen osalta. Mutta tällä hetkellä, se mitä se on, niin se on tietojenvaihtovaiheessa, Larkio vastasi kysymykseen.

Ampuminen tapahtui tiistaina iltapäiväruuhkan aikaan Hietalahdenkadun ja Porkkalankadun risteyksessä. Poliisi otti epäillyn kiinni myöhemmin samana päivänä.

Aiheesta aiemmin:

Rantautuiko Suomeen nyt uusi rikollisuuden muoto? Helsingin ampumatapaus on täysin poikkeuksellinen – 12 kysymystä poliisille

Helsingin keskustan ampumistapauksen tekijä ja uhrit olivat toisilleen tuttuja – Poliisi: "Konkreettista vaaraa myös muille paikalla olleille"