Hyppää sisältöön

Leivonmäen viimesyksyisestä murhasta tuomio: helsinkiläismiehelle elinkautinen

Surma tapahtui lokakuussa Joutsan Leivonmäellä, uhri löytyi kymmenien kilometrien päästä Pertunmaan Kuortista läheltä huoltoasemaa.

Keski-Suomen käräjäoikeus. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomionsa syksyllä paljon huomiota herättäneestä huoltoasemamurhasta. Oikeus tuomitsi yhden miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta.

Kaksi muuta miestä sai tuomiot huumausaineen käyttörikoksesta. Toinen heistä tuomittiin lisäksi huumausainerikoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Ensimmäisen sai päiväsakkoja, toinen seitsemän kuukautta ja 15 päivää vankeutta ehdollisena.

Murha tuli ilmi viime lokakuussa, kun Pertunmaan Kuortin ABC-aseman lähettyviltä löytyi väkivaltaisesti kuolleen miehen ruumis.

Poliisin selvityksissä kävi pian ilmi, että murha tapahtui Joutsan Leivonmäellä yksityisasunnossa, ja uhri oli paloiteltu ja kuljetettu Kuorttiin.

Tutkittiin murhana alusta asti

Tekoa tutkittiin murhana sen erityisen raakuuden tai julmuuden vuoksi.

Tuomiolauselman mukaan tuomittu oli ensin pahoinpidellyt uhrin. Sen jälkeen hän oli viiltänyt vahvasti päihtyneen uhrin kurkun auki sahateräisellä veitsellä. Uhrin käsissä oli haavoja, jotka oikeuden mukaan vaikuttivat torjuntavammoilta.

Murhan jälkeen kolmikko paloitteli ruumiin, ja lähti kuljettamaan sitä pakettiautolla.

Kuortin ABC-aseman parkkipaikalla tekijät olivat nostaneet ruumiin autosta. Siellä he myös jäivät kiinni.

Poliisi vangitsi tapaukseen liittyen kolme miestä, mutta varsinaiseksi tekijäksi tarkentui lopulta 24-vuotias helsinkiläismies. Hän myös tunnusti teon.

Mies passitettiin mielentilatutkimukseen. Sen perusteella hän oli tekoa tehdessään syyntakeinen, joten tuomio tuli murhasta.

.
.