Vedystä haaveileva norppa ja voikukat syntyvät Lappeenrannan keskustaan

Kirkkokadun betoninen alikulku saa paljon uutta väriä, kun kesän aikana sinne valmistuu yhteensä kolme isoa muraalia.

seinämaalaus
Saini Suikkanen
Taiteilijat työskentelevät liikenteen melun ja katupölyn keskellä. Kare Lehtonen/Yle

Ensimmäiset seinamaalaukset eli muraalit valmistuvat Lappeenrannan keskustaan lähipäivinä. Taiteilijat Tua Musakka ja Saimi Suikkanen aloittivat maanantaina maalausten työstämisen kaupungintalon ja kansalaistorin alla kulkevassa betonisessa alikulussa.

Musakan muraali Tuolta Saimaanrannalta esittää vedystä haaveilevaa saimaannorppaa. Taustalla on kaupungin kartta sekä lehmusten oksia.

Tua Musakka
Helsingissä tatuoijana työskentelevälle Tua Musakalle Kirkkokadulle valmistuva norppa on ensimmäinen näin suuri seinämaalaus. Kare Lehtonen/Yle

Musakka on kotoisin Lappeenrannasta. Hänelle on tärkeää, että oma työ päätyy nähtäville kotikaupunkiin.

– Se on varsinkin henkilökohtaisesti tosi tärkeää. Olen kotoisin täältä ja ehkä juuri siksi tämä työ on ehdottomasti yksi taiteilijaurani tärkeimmistä, sanoo Helsingissä tatuoijana työskentelevä Tua Musakka.

Muraali Norppa
Musakka halusi suunnitella juuri Lappeenranta-aiheisen muraalin. Valmissa työssä on muun muassa SaiPan kannatushuiviin pukeutunut norppa ja vety. Kare Lehtonen/Yle

Suikkasen Voikukat-niminen muraali kuvaa kukkivaa voikukkapeltoa. Taiteilijan mukaan muraali ottaa myös kantaa maapallomme tilaan ja toimiin, joita jokainen voi tehdä sen säilyttämiseksi.

– Jännä nähdä vuosien päästä, että millä silmällä tätä sitten katsoo, ja että pysyykö ylpeänä, naurahtaa ensimmäistä muraaliaan maalaava Saimi Suikkanen.

Saini Suikkanen
Saimi Suikkanen tekee muun muassa öljyvärimaalauksia. Alikulkuun valmistuva muraali on hänen ensimmäisensä. Kare Lehtonen/Yle

Kilpailuraati valitsi kolmanneksi muraaliksi Leena Pukin Kissamiehen. Muraali kuvaa miestä lepäilemässä mättäällä kissanpentujen ympäröimänä. Teos yhdistää Kis kis kippurahäntä -lorun lappeenrantalaiseen villimieshahmoon. Kissamies valmistuu Kirkkokadun alikulkuun elokuussa.

Lappeenrannan kaupunki järjesti yhteistyössä Kaakon taiteen kanssa ideakilpailun, jossa etsittiin ideoita toteutettaviksi muraaleiksi Kirkkokadulle. Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä yhteensä kolmetoista ehdotusta kahdeksalta taiteilijalta.

Muraali Norppa Tua Musakka.jpg
Tua Musakka käy jatkuvasti tien toisella puolella katsomassa, miltä valmistuva muraali näyttää. Kare Lehtonen/Yle