Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto valvoo kolmen varsinaissuomalaisen kunnan toimintaa sosiaalihuollon tehtävien ulkoistamisessa

Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pöytyä, Taivassalo ja Koski TL ovat ulkoistaneet tehtäviä, joihin liittyy viranomaispäätöksien tekemistä. Kuntien mukaan virheellisiä viranomaispäätöksiä ei ole tehty.

Kuva: Yle

Lounais-Suomen aluehallintovirasto moittii kolmea varsinaissuomalaista kuntaa sosiaalityön ulkoistamisesta. Avi on lähettänyt kaikkiin alueensa kuntiin ohjauskirjeen ulkoistamisiin liittyen.

Aluehallintoviraston tietoon on tullut että ainakin Koski TL, Taivassalo ja Pöytyä ovat ulkoistaneet sosiaalitoimen tehtäviä, joita ei Avin mukaan voi ulkoistaa, kertoo ylitarkastaja Tiina Ronkamo. Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Kunta ei voi ostaa tai ulkoistaa sosiaalityöntekijän virkatehtäviä tai muitakaan sosiaalihuollon tehtäviä, jotka sisältävät julkisen vallan käyttöä.

Tällainen tehtävä on esimerkiksi sosiaalityöntekijän virkatehtävä, sillä työhön liittyy viranomaispäätöksien tekemistä. Avi valvoo tällä hetkellä näiden kuntien toimintaa, jotta ongelma poistuu.

Ronkamo pitää mahdollisena, että ongelmaa esiintyy kunnissa laajemminkin.

– Nämä kunnat ovat ainoita, joista olemme saaneet tietoa virheellisestä toiminnasta. Ilman ilmoituksia Avi ei voi tietää onko vastaavaa tapahtunut myös muissa kunnissa, Ronkamo toteaa.

Kuntien mukaan sääntöjen vastaisia viranomaispäätöksiä ei kuitenkaan ole tehty, vaan tehtäviä on jouduttu ulkoistamaan pakon edessä.

Kunnat perustelevat täyttämättömillä viroilla

Koski TL:n sosiaalijohtaja Laura Willman-Kitola perustelee Avin valvontaa sillä, että sosiaalityöntekijän paikkaa ei viime vuoden lopulla saatu täytettyä, joten kunta joutui turvautumaan ulkoistamiseen. Sittemmin paikka on täytetty ja ongelma poistunut.

Taivassalon kohdalla kunnan sosiaalityöntekijä irtisanoutui vuodenvaihteessa ja virka on ollut sen jälkeen avoimena. Myös peruspalvelujohtajan tehtävä on Taivassalossa tällä hetkellä haussa. Virkaa hoitaa nyt kunnanjohtaja Vesa Rantala.

Rantalan mukaan Taivassalo on hoitanut viranomaispäätösten tekemisen yhteistyössä Kustavin kanssa. Lisäksi kunta käy neuvotteluja vastaavasta järjestelystä Vehmaan kanssa.

Viranomaispäätöksiä eivät Taivassalossa tai Koski TL:ssa ole tehneet tehtäviin ulkoistetut henkilöt.

Pöytyällä tehtävässä toiminut ulkoistettu henkilö toimi sosiaalityöntekijän työparina ja sosiaalityön johtajan Susanna Ikolan mukaan on mahdollista että hän osallistui työparina viranomaispäätösten tekoon.

Myös Pöytyällä taustalla oli noin kaksi kuukautta täyttämättömänä ollut sosiaalityöntekijän virka.

– Kun saimme Avilta tästä tiedon, lopetettiin käytäntö heti. Virka on sittemmin täytetty ja asia on kunnossa, Ikola kertoo.