Sinileväkukinnat lisääntyivät Pohjois-Savossa

Sinileväistä vettä ei muun muassa saa käyttää löylyvetenä.

sinilevät
Sinilevää Kallaveden rannassa
Sinilevää Kallaveden rannassa. Arkistokuva.Keijo Salokangas / Yle

Lämpö on ryöpsäyttänyt sinilevät kasvuun järvillä. Valtakunnallisen leväseurannan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pohjois-Savossa useilla järvillä on tehty sinilevähavaintoja.

Runsaasti levää on havaittu viime päivinä esimerkiksi Toivalan uimarannalla Isä-Jälällä Siilinjärvellä, Kallavedellä Suntsassa, Lapinlahden Suuri-Jumisella. Hieman levää on havaittu muun muassa Unnukalla ja Kiuruveden Toiviaisjärvellä ja vähäisessä määrin levää Rautalammin Niinivedellä ja Lapinlahden Onkivedellä.

Vesistöjen pintalämpötilat ovat kohonneet nyt tavanomaista korkeammiksi, kun tilanne oli aiemmin päinvastainen.

Kallaveden pintalämpötila oli eilen keskiviikkona 20,5 astetta, mikä on 1,6 astetta tavanomaista korkeampi ja Pielaveden Säviän 21,1 astetta, mikä on 2,4 astetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolella.

– Tyyni ja lämmin sää ovat suotuisia sinileväkukintojen muodostumiselle, vaikkakin lämpötila ei yksistään vaikuta sinileväkukintojen esiintymiseen, Pohjois-Savon ely-keskuksen tiedotteessa huomautetaan.

Sinileväistä vettä ei muun muassa saa käyttää löylyvetenä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (siirryt toiseen palveluun) ohjeistetaan. Uimistakaan ei suositella, jos vedessä on runsaasti sinilevää.

Järviwikissä (siirryt toiseen palveluun) on myös ohjeet siitä, kuinka sinilevän voi tunnistaa.