1. yle.fi
  2. Uutiset

Nissanin tulos romahti 95 prosentilla – irtisanoo 12  500 työntekijää

Myynti sakkaa varsinkin Euroopassa.

Nissan Motor
Nissanin autotehdas Englannissa helmikuussa 2019.
Nissanin autotehdas Britanniassa helmikuussa 2019.Andy Rain / EPA

Japanilaisen autovalmistaja Nissanin toisen vuosineljänneksen liiketulos on romahtanut lähes 95 prosentilla edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Yhtiö takoi neljänneksen aikana voittoa vain 6,4 miljardia jeniä, eli hieman yli 50 miljoonaa euroa.

Edellisvuonna samaan aikaan voittoa tehtiin 115,8 miljardia jeniä, eli lähes miljardi euroa.

Synkkien tuloslukujen ohella yhtiö julkisti irtisanovansa 12 500 työntekijää osana suurta uudelleenjärjestelyään. Yhtiö kertoo pienentävänsä maailmanlaajuista tuotantoaan kymmenesosalla tilikauden 2022 loppuun mennessä. Myös automallien määrää leikataan vähintään kymmenesosalla.

Nissanin myynti on laskenut useilla markkina-alueilla. Erityisen suurta lasku on ollut Euroopassa ja Venäjällä, jossa Nissanien menekki laski yli 16 prosenttia. Yli 13 prosentin laskua nähtiin myös Japanin ja Kiinan ulkopuolisen Aasian, Oseanian, Latinalaisen Amerikan, Lähi-idän sekä Afrikan maissa.

Myynnin pieneneminen oli maltillista yhtiön kotimaassa Japanissa, ja Kiinasta on raportoitu pientä kasvua. Kiinan myyntiä seurataan kalenterivuoden tasolla, ei neljänneksittäin.

Lue seuraavaksi