Kolovesi tuplasi kävijämääränsä – etenkin ulkomaalaisia viehättää kansallispuiston melojaystävällisyys

Enonkosken, Savonlinnan ja Heinäveden alueille levittäytyvän Koloveden kansallispuiston kävijämäärät ovat tuplaantuneet.

Koloveden kansallispuisto
Ukonvuori Koloveden kansallispuistossa
Koloveden kansallispuiston yksi suosituimmista käyntikohteista on Ukonvuori jylhine rinteineen.Kati Rantala / Yle

Koloveden kansallispuisto Etelä-Savossa kiinnostaa erityisesti ulkomaisia kävijöitä. Kesäkuussa julkaistun kävijätutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) (Metsähallitus) mukaan ulkomaisten kävijöiden suhteellinen määrä on suurempi kuin missään muussa Suomen kansallispuistossa.

Viime kesänä tehdyn tutkimuksen perusteella noin kolmannes Koloveden kävijöistä oli ulkomaalaisia. Ulkomaisia kävijöitä on eniten Saksasta, Venäjältä ja Sveitsistä.

Koloveden kansallispuistoon tehtiin viime vuonna lähes 17 000 käyntiä. Käyntimäärät Kolovedellä ovat tuplaantuneet kahdeksan vuotta sitten tehdystä kävijätutkimuksesta, jolloin kansallispuistoon tehtiin noin 8000 käyntiä. Saimaa Holiday Oravin toimitusjohtaja Marie Fant vertaa suosion kasvua lumipalloefektiin.

– Kolovesi on saanut paljon hyvää palautetta. On ollut paljon erilaisia kirjoituksia monessa mediassa, niin siitä se sana lähtee leviämään.

Koloveden kansallispuisto
Koloveden kansallispuistoon tullaan yleisimmin melomaan ja telttailemaan.Kati Rantala / Yle

Kolovesi vetää puoleensa melojia

Melojaystävällinen Kolovesi vetää puoleensa kävijöitä, koska siellä ei ole isoja selkiä eikä moottoriveneitä. Fant on pistänyt merkille ensikertalaisten melojien suuren määrän.

– Kolovesi on suojainen ja turvallinen vesistö. Vaikka tuulee niin täällä ei ole aallokkoa ja on aika helppo suunnistaa.

Parikymmenvuotisen ohjelmapalveluyrittäjän kokemuksella Fant sanoo melonnan kiinnostavan yhä enemmän. Myös suomalaiset melovat entistä enemmän.

– Melonnan suosio on kasvanut kahden viime vuoden aikana, hän sanoo.

Saimaa Holiday Oravin melontaopastusta jyväskyläläiselle Paalasen perheelle
Saimaa Holiday Oravin Marie Fant (kesk.) antoi Paalasen perheelle melontaopastusta.Kati Rantala / Yle

Kolovedellä yövytään teltassa

Kuten useimmat kävijät myös jyväskyläläinen Paalasen perhe on tullut Kolovedelle melomaan ja telttailemaan. Patikoimaan tottunut perhe on melomisen suhteen lähes ensikertalaisena liikkeellä, vain isä Ilkka Paalanen on käynyt melontakurssin.

– Tämä on vähän toisenlainen tapa tutustua luontoon, eikä tässä tarvitse kantaa kaikkea tavaraa itse. Lasten kanssa aika helppo tai katotaan onko, hän arvelee.

Tunnin kestävältä melontaopastukselta Paalaset toivovat saavansa neuvoja melontatekniikkaan ja kajakinkäsittelyyn. Itse retken suhteen he odottavat saavansa rauhoittua luonnon helmassa.

– Ettei kovin montaa kertaa kaaduttaisi ja päästäisiin tekemään jonkunlainen kierros täällä, Ilkka Paalanen lisää.

Melontaa Koloveden kansallispuistossa
Ilkka Paalanen (oik.) on nelihenkisestä perheestä ainut, jolla on melontakokemusta.Kati Rantala / Yle

Kaksi kolmasosaa Kolovedellä kävijöistä yöpyy kansallispuistossa. Kolovedellä yövytään keskimäärin pari yötä, ja suurin osa kävijöistä yöpyy teltassa.

Myös Paalasen perheen on tarkoitus yöpyä kaksi yötä teltassa ja yksi yö vuokratuvassa, joita Kolovedeltä löytyy kaksi. Etukäteen yöpymismahdollisuuksiin tutustunut Ilkka Paalanen on pistänyt merkille alueelta aika tiheään löytyvät telttapaikat.

– Katsotaan nyt, miten jaksaa meloa ja miten täyttä siellä telttapaikoilla on. Meillä on yksi teltta mukana, missä me meinataan kaikki yöpyä.

Jyväskyläläinen Paalasen perhe lähdössä melomaan Koloveden kansallispuistossa.
Kuten suurin osa kansallispuiston kävijöistä myös Paalasen perhe yöpyy Kolovedellä teltassa.Kati Rantala / Yle

Parkkipaikat käyvät ahtaaksi

Koloveden kansallispuiston suosio näkyy myös Kirkkorannan vesillelasku- ja opastepaikan parkkialueen täyttymisenä. Saimaa Holiday Oravin toimitusjohtaja Marie Fant nostaa esiin Koloveden ja kaikkien muidenkin Suomen kansallispuistojen hyvät palvelut.

– Tässä on nuotiopaikat, polttopuut, ulkohuussit ja hienot retkisatamat. Minä luulen, että monet ulkomaalaiset yllättyvät, miten hienoja palveluja Suomen kansallispuistoissa on.

Kehityskohteen Fant löytää parkkipaikan ahtaudesta: parkkipaikkoja tarvittaisiin lisää. Myös Paalasen perhe yllättyi autopaljoudesta.

– Aika täyttä oli parkkipaikalla. Enemmän oli autoja kuin mitä osasimme odottaa, Ilkka Paalanen myöntää.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus