Hyppää sisältöön

Britannian tuore pääministeri uskoo EU:n vielä taipuvan kompromissiin – Brexit tapahtuu sopimuksella tai ilman, sanoi Johnson puheessaan alahuoneelle

Opposition Jeremy Corbyn pelkää Johnsonin yliarvioivan kykynsä.

Eilen nimitetty Britannian uusi pääministeri Boris Johnson puhuu parlamentissa
Eilen nimitetty Britannian uusi pääministeri Boris Johnson puhuu parlamentissa

Britannian tuore pääministeri Boris Johnson puhui tänään alahuoneelle ensimmäistä kertaa uudessa roolissaan. Samalla hän kertoi uuden hallituksensa linjanvedoista.

– Haluamme tehdä tästä maasta parhaimman paikan maailmassa, Johnson totesi puheensa alkupuolella.

Johnson on jo aiemmin useaan otteeseen luvannut, että Britannia eroaa EU:sta lokakuun loppuun mennessä. Hän toisti lupauksensa torstain puheessaan.

– Minä ja kaikki ministerit olemme sitoutuneita jättämään EU:n lokakuun lopussa, olivatpa olosuhteet mitkä tahansa, Johnson sanoi.

Tuore pääministeri sanoi, että mieluiten hän lähtee EU:sta uuden diilin kanssa. Irlannin pääministeri Leo Varadkar puolestaan totesi, että ainoat ihmiset, jotka voivat saada aikaan sopimuksettoman eron, istuvat Britannian hallituksessa.

Johnsonin mukaan Britannia on "paremmin varautunut sopimuksettomaan EU-eroon kuin monet uskovat". Hän kuitenkin painotti, että nyt Britannian on tehostettava valmisteluja sopimuksettoman eron varalle.

Johnson arvioi, että EU:lla olisi vielä syitä tavoitella kompromissia brexitissä. Tuore pääministeri ilmoitti keskustelevansa puhelimitse Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa torstaina iltapäivällä.

Oppositio arvelee Johnsonin yliarvioivan kykynsä

Puheessaan alahuoneelle Johnson toisti jo eilen ensimmäisessä pääministerin puheessaan antamansa kovat lupaukset, joiden mukaan Britanniassa palkataan lisää poliiseja sekä panostetaan terveydenhuoltoon, koulutukseen ja nuoriin.

Johnson lupasi Britannian tarjoavan talouteen elvytysohjelmaa EU-eron seurauksien lievittämiseksi. Lisäksi hän sanoi, ettei Britannia nimitä komissaaria syksyllä aloittavaan Eu-komissioon.

Työväenpuolueen oppositiojohtaja Jeremy Corbyn arvioi omassa puheenvuorossaan, että Johnson yliarvioi kykynsä. Corby sanoi, että työväenpuolue vastustaa kaikkia sopimuksia, jotka vaarantavat työpaikat, työntekijöiden oikeudet ja ympäristön.

Corbyn sanoi myös, että jos Johnsonilla on itseluottamusta järjestää EU-erosta uusi kansanäänestys, työväenpuolue kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta.

Pääministeri itse puolestaan sanoi, että toinen kansanäänestys olisi liitolle katastrofaalinen – silloin myös Skotlannin olisi saatava toinen kansanäänestys itsenäisyydestä.

Irlannin "backstopin" kumoaminen on asialistalla

Irlannin pääministeri Leo Varadkar sanoi, että hän on valmis keskustelemaan Johnsonin kanssa Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajaa koskevan "backstop"-järjestelyn kumoamisesta.

"Backstop" on vakuutuksenomainen tullijärjestely, jolla pyritään välttämään näkyvän rajan syntyminen saarelle. Järjestely on luotu sen varalta, ettei parempaakaan järjestelyä löydy kahden vuoden siirtymäajan aikana brexitin jälkeen.

Johnson kertoi eilen ensimmäisistä ministerinimityksistään. Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn hallituksen ministereistä kuusi erosi ja 11 sai kenkää. Tilalle nousi brexitin ja erokampanjan vahvoja nimiä. Voit lukea jutun Johnsonin ministerivalinnoista tästä.

Lue lisää:

.
.