1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. 5G

Berliinissä naapurini ahdistuu kännykkämastosta – Saksassa 5G-verkko herättää Suomea enemmän kysymyksiä

Parhaillaan rakennettava 5G-verkko on Euroopassa niin iso puheenaihe, että Venäjäkin näkee siinä hämmentämispotentiaalin.

5G
Suvi Turtiainen
Stina Tuominen / Yle

BerliiniNaapurini katsoi toiveikkaasti viereisen talon ullakkoremonttia. Jos tuohon nousee uusia kattohuoneistoja, heidän on pakko repiä katolle pystytetty kännykkämasto alas, hän arveli.

Naapurini on vuosikymmeniä Saksassa asunut itävaltalainen. Mutta samainen kännykkämasto oli myös sveitsiläisen puolisoni päähuoli, kun mietimme nykyisen Berliinin-asuntomme vuokraamista.

Kysymyksiä herätti kännykkämaston mahdollinen säteily ja sen vaikutus lapsiin.

Alkoi keskustelu, jonka osapuolet paljastuivat yhtenäiskulttuurisen Nokia-Suomen kasvatiksi ja keskieurooppalaiseksi keskusjohdon kyseenalaistajaksi.

Saksassa kuten myös Sveitsissä kännykkämastot ja parhaillaan rakennettava 5G-mobiiliverkko herättävät selvästi enemmän keskustelua kuin Suomessa. Saksassa poliitikot pohtivat, voiko 5G-urakat antaa kiinalaiselle Huaweille vai myydäänkö samalla pois tietoturva.

Toinen suuri puheenaihe on 5G-verkon mahdolliset terveysvaikutukset. 5G-verkon säteilyä on tutkittu, mutta kriitikoiden mukaan ei tarpeeksi.

Debattia käydään niin Facebookin vauvaryhmissä kuin naapurien kanssa. Vanhan kotitalomme rappukäytävän ilmoitustaululle ilmestyi vuorotellen 5G:n turvallisuuden kyseenalaistavia kannanottoja ja niitä huuhaana pitäviä mielipiteitä.

Kyse ei ole siitä, että saksankielisissä Keski-Euroopassa olisi Suomea enemmän tiedevastaisia salaliittoteoreetikkoja. Kyse on keskustelukulttuurien eroista.

Keskenään hyvin erilaisten alueiden liittovaltioissa Saksassa ja Sveitsissä koko maata koskeviin päätöksiin suhtaudutaan usein epäluuloisemmin kuin yhtenäisemmässä Suomessa.

Onkin vaikea kuvitella, että esimerkiksi Pirkanmaa nousisi yksin vastustamaan 5G-verkon rakentamista, kuten Sveitsissä Geneven kantoni on tehnyt.

Geneven kantoni on päättänyt toistaiseksi jäädyttää uusien 5G-mastojen rakentamisen. Syynä ei ole se, että geneveläiset väittävät kivenkovaan mastojen olevan vaarallisia. He vaativat vain lisää yhteiskunnallista keskustelua aiheesta ennen kuin lisää mastoja rakennetaan.

Mielenosoitus Bernissä 5G verkkoa vastaan.
Sveitsin pääkaupungissa Bernissä järjestettiin toukokuussa mielenosoitus 5G-verkkoa vastaan.Stefan Wermuth / AFP

Suomessa luottamus yhteiskunnan instituutioihin on tutkitusti korkea. Suomessa valtaosalle riittää, kun tunnettu viranomainen on tehnyt yhteenvedon tehdyistä tutkimuksista ja antanut sen perusteella suosituksen.

(Säteilyturvakeskuksen Stukin (siirryt toiseen palveluun) mukaan 5G-verkko ei nykytiedon valossa aiheuta terveysriskejä.)

Sveitsissä ja Saksassa suosituksiin johtava pohdinta käydään julkisesti. Lehdet siteeraavat eri tutkimuksia. Saksassa tunnettu viikkolehti Der Spiegel pohti viikko sitten otsikolla Tekeekö kännykkäsäteily sairaaksi? 5g-verkon mahdollisia terveysvaikutuksia. Kriitikkojen mukaan alkamassa on suuri ihmiskoe, jonka vaikutuksia ei tiedetä.

Vanhan talomme ilmoitustaululle kiinnitettiin nastoilla enemmän tai vähemmän uskottavia tutkimuksia. Facebookin vauvaryhmässä linkitettiin myös venäläiskanava RT:n juttuja (siirryt toiseen palveluun)Euroopan 5G-verkon ongelmista – ongelmista siis propagandakanavan mukaan.

Venäjän osallistuminen 5G-keskusteluun kertoo siitä, että Kreml näkee asiassa hämmentämispotentiaalia ja mahdollisuuden rapauttaa eurooppalaisten luottamusta omien poliitikkojensa päätöksiin.

Onneksi on tiede, johon nojata, vaikka keskustelu kävisi kuumana.

Näin kävi myös pohtiessamme uuden asunnon vuokraamista. Kyseenalaistava keskieurooppalainen kävi läpi useita eri tutkimuksia, kun itse päätin uskoa suoraan suomalaisviranomaisten suosituksia.

Lopputulos oli sama. Kännykkämaston alla on tarpeeksi turvallista asua.

Lue seuraavaksi