Suomen rannikkoalueiden hylkysukelluskohteista kysyttiin ensimmäistä kertaa sukellusharrastajilta

Metsähallitus kysyi harrastussukeltajilta hylkysukelluskohteiden kehittämistarpeita nettikyselyllä kesällä.

hylyt
Meriarkeologien kuvaamaa kalaverkkoa hylkyyn kietoutuneena.
Museoviraston hylkykuvaa.Museovirasto

Suomen rannikkoalueiden hylkysukeltamista kehittävään kyselyyn saatiin määräaikaan mennessä 211 vastausta.

– Se on paremmin mitä odotimme, etenkin kun ottaa huomioon sen, että kysely oli suunnattu varsin rajatulle joukolle, kertoo Metsähallituksen suunnittelija Essi Lakso.

Metsähallituksen kysely oli suunnattu harrastussukeltajille ja sen avulla aiotaan kehittää hylkysukelluskohteita ja tehdä niitä myös tunnetummaksi.

– Tarkoitus on kartoittaa hylkysukeltajien omia näkemyksiä, meillä kun ei heidän näkemyksistä ole hirveästi tietoa. Tavoitteena on, että saisimme kyselyn avulla selkeitä, monien sukeltajien osoittamia kohteita, jotka kaipaavat sitä kehittämistä, Lakso sanoo.

Hylkyjä kartoitettu rannikkoalueilla aikaisemmin

Varsinaisia tuloksia on luvassa myöhemmin syksyllä.

– Vastauksia käydään läpi tilastollisesti. Kysely tuotti myös paikkatietodataa, koska vastaajat saivat merkitä kartalle parhaita hylkysukelluskohteita ja kehittämiskohteita. Hylkyjen lisäksi kyselyssä vastattiin myös esimerkiksi hylyn saavutettavuuteen ja palvelujen riittävyyteen hylyn lähistöllä. Näin pystymme kartoittamaan myös sitä, millaisia palveluja ehkä hylkyjen läheisyyteen toivotaan.

Aikaisemmin keväällä Metsähallitus ja museovirasto on kartoittanut aikaisempina vuosina hylkyjä Suomenlahdella ja Perämerellä. Tänä keväänä hylkyjä kartoitettiin Saaristomerellä.

Kysely on osa BalticRim-hanketta (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena on tuoda esille vedenalaisen kulttuuriperinnön arvoja.

Lue lisää:

Sukeltajat joutuivat vedenalaisen hiekkamyrskyn kouriin tutkiessaan Suomenlahdesta löytyneitä hylkyjä – yksi jäi jumiin hylyn rakenteisiin

Sukeltajat etsivät aivan eri alusta – Suomen edustalta löytyi yllättäen kolme uutta hylkyä