1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwen talous kyntää syvemmällä kuin koskaan – pääkaupungissa sähköt pelaavat vain yöllä

Rutiköyhällä maalla ei ole varaa tuoda maahan ruokaa tai energiaa.

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa nainen kantoi polttopuita kotiinsa viime lauantaina. Kaupungissa sähkökatkot voivat kestää 8–18 tuntia joka päivä. Kuva: Aaron Ufumelia / EPA

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa Dadirai Tsvakailla ja hänen perheellään on tapana yhdistää kaksi päivän tärkeintä ateriaa: aamupala ja illallinen. Molemmat nautitaan samaan aikaan heti puolenyön jälkeen, jos onni on myöten ja sähköt pelaavat, kertoo uutistoimisto AP.

Tämä johtuu siitä, että sähkönjakelu alkaa illalla noin tuntia ennen puolta yötä. Vasta silloin on puhelimia voi ladata ja ruoanlaiton voi aloittaa. Aamuneljältä sähkönjakelu loppuu, kertoo Tsvakai.

– En muista, milloin viimeksi nukuin yöllä, Tsvakai kertoo AP:n haastattelussa.

Kun sähkönjakelu lakkaa, perheen on kiiruhdettava läheiselle kaivolle varmistamaan paikkansa vesijonossa.

Etelä-Afrikassa sijaitsevan Zimbabwen talous on huonolla tolalla. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Zimbabwe tunnettiin aiemmin Afrikan vilja-aittana, mutta maata itsevaltiaan elkein vuosikymmeniä hallinneen Robert Mugaben maauudistuksen takia maatalous rappeutui.

Mugabe aloitti kaksi vuosikymmentä sitten rajun maauudistuksen, jossa tuhansilta viljelijöitä otettiin, välillä väkivalloin, maita ja jaettiin sadoille tuhansille paikallisille perheille. Tarkoituksena oli korjata siirtomaavallan aikaista epätasapainoa, jolloin maanomistajien enemmistö oli valkoisia. Pilkotuista maapaloista osa päätyi Mugaben tuttaville ja osa henkilöille, joilla ei ollut lainkaan kokemusta maanviljelystä.

Samalla maan vienti romahti ja valuutta ajautui hyperinflaatioon.

Mugabe syöstiin vallasta kaksi vuotta sitten.

Nyt maa on ajautunut vielä syvempään kriisiin kuin Mugaben aikana. Kaupunkiseuduilla ruoanhinnat voivat nousta jopa päivittäin. Maaseudulla arviolta 5,5 miljoonan ihmisen ruokaturva on vaarantunut.

Maassa on pulaa ruoan ohella myös lääkkeistä ja vedestä.

Kuluneen puolen vuoden aikana Zimbabwen energiasääntelyvirasto on nostanut hintoja kuusi kertaa. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Keskimääräisellä julkisen alan kuukausipalkalla saa ostettua vain puoli tankillista bensaa. Tästä syystä monet työläiset heräävät ennen kukonlaulua, jotta he varmistavat paikkansa valtion tukemassa bussiliikenteessä.

Zimbabwessa energia ja liikenne saavat valtionapua. Talousanalyytikko Simon Bere sanoo AP:n haastattelussa, että aputoimet voivat kääntyä hallintoa vastaan.

– Valtionapu itsessään on hyvä asia, mutta ei silloin jos varoja ei ole, kuten maan hallinnolla tällä hetkellä, Bere sanoo AP:lle.

Bere muistuttaa, että jos valtionapuun nojataan liikaa, kuten esimerkiksi veden- ja sähkönjakelun osalta on tehty, varojen loputtua loppuvat myös palvelut.

Hallinnolla on vaikeuksia löytää varoja energian ja vedenpuhdistukseen käytettyjen kemikaalien maahantuontiin.

Korruptio vie miljardisiivun taloudesta

Palveluja haittaa myös syvälle juurtunut korruputio. Korruptiota tarkkailevan Transparency International -järjestön mukaan korruptio maksaa Zimbabwelle vuosittain ainakin miljardi dollaria.

Zimbabwessa valittiin ensimmäisissä vapaissa vaaleissa sitten Mugaben valtakauden presidentiksi Emmerson Mnangagwa. Hänlupaili vaalikampanjassaan mittavia talousuudistuksia ja ulkomaisia investointeja. Molemmat ovat jääneet vähäisiksi.

Nyt Mnangagwa on luvannut kitkevänsä maassa rehottavan korruption. Mnangagwan heinäkuussa asettama korruption vastainen komissio pidätti tänään turismiministerin Prisca Mupfumiran.

Mupfumira on valtapuolue Zanu-PF:n pitkäaikainen jäsen. Hän toimi aiemmin työministerinä ja valvoi valtion miljardin arvoista valtioneläkerahastoa.

Korruptiokomitean mukaan tilintarkastuskertomuksessa on käynyt ilmi useita "korkean profiilin" henkilöiden tekemiä väärinkäyttöjä rahaston varoihin.

Kesäkuussa Zimbabwe alkoi painaa jälleen omaa valuuttansa. Mail & Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan uusi valuutta ei ole ratkaissut kaikesta oleellisinta ongelmaa – maalla ei ole valuuttavarantoja, joilla voisi ostaa ruokaa maahan.

Vanhan Zimbabwen dollarin arvo tippui aikanaan roimasti. Viimeisin Zimbabwessa painettu oman valuutan vanha seteli oli 100 miljardin dollarin arvoinen. BBC:n mukaan se ei riittänyt edes bussilipun ostamiseen vuonna 2015.

Tyttö valmisti ruokaa avotulella Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa viime perjantaina. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

"Tämä on helvetti"

Perheelleen yön hämyssä ruokaa valmistava Tsvakai kertoo AP:lle katuvansa tukeaan armeijalle, joka syöksi Mugaben vallasta.

– Kuulimme lupauksia luvatusta maasta, mutta tämä on helvetti, kertoo Tsvakai AP:lle.

Lue myös:

Väkivalta leimahti Zimbabwessa, kun bensan hinta nousi rajusti – nyt hallitus katkaisi netin