Ukrainan vastaisku: Venäläinen tankkeri kiinni Kertšinsalmen selkkauksen vuoksi – Miehistö kotimatkalle kuulustelujen jälkeen

Ukrainalaismedian mukaan venäläisaluksella oli osallistuttu aggressiivisiiin toimiin ukrainalaisia aluksia kohtaan viime marraskuussa.

säiliöalukset
Kertšinsalmen silta
Kertšinsalmen ylittävä silta. 25. marraskuuta Venäjä pysäytti kolme ukrainalaista alusta ja pidätti niiden miehistön.EPA

Ukrainan turvallisuuspalvelu otti torstaina kiinni venäläisen Neyma-tankkerilaivan. Alus oli otettu haltuun Izmailin satamassa. Satama sijaitsee Ukrainan ja Romanian rajalla.

Ukraina kertoi kuulustelleensa aluksen kymmentä miehistön jäsentä. Miehistö päästettiin vapaaksi myöhemmin ja heidät kuljetettiin kotiin, kertoi Venäjän Kiovan-lähetystö torstaina.

Tankkerilaiva jäi Izmailin satamaan.

Krimin alueen kartta
Jyrki Lyytikkä / Yle

Tassin mukaan aluksen nimi on Nika Spirit. Ukrainan mukaan alus oli tunnistettu sen Kansainvälisen merenkulkujärjestön numerokoodin ja aluksen reittitietojen perusteella.

Venäjä oli pyytänyt selvitystä aluksen haltuunottotilanteesta Ukrainalta. Venäjän ulkoministeriön mukaan Venäjä uhkasi vastaavansa pian, jos ilmenisi, että miehistö pidätettiin kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Ria Novosti (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin aluksen miehistön olevan turvassa ja venäläisten pääsevän takaisin kotiin. Asiasta oli kertonut Altomar Shipping -varustamo.

Aiemmin torstaina Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuivat puhelimessa. Ukrainan parlamentin ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Denisovan neuvottelut ukrainalaisista merimiehistä aktivoituivat puhelun jälkeen, kertoi Reuters.

Taustalla marraskuun tapahtumat

Ukrainan viranomaisten mukaan venäläinen alus oli estänyt marraskuussa kolmea ukrainalaisalusta liikkumaan Kertšinsalmella. Alukselta oli Ukrainan turvallisuusviranomaisten tutkinnassa löytynyt tätä tukevia asiakirjoja, nauhoitteita ja lokikirjoja.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU (siirryt toiseen palveluun) julkaisi tiedotteen, kuvan ja videon aluksen haltuunotosta.

Ukrainalaisten mukaan venäläisaluksessa rajavartiolaitoksen osasto oli FSB:n johdolla osallistunut aseellisiin operaatioihin, jotka olivat kohdistuneet ukrainalaisaluksiin. Rajavartiolaitos on FSB:n alainen organisaatio Venäjällä.

Viime marraskuussa Venäjä otti haltuunsa kolme Ukrainan laivaston alusta (Nikopol, Berdjansk ja Jani Kapu) ja tulittanut niitä. Venäjä vangitsi tuolloin 24 merimiestä, joita esimerkiksi kansainvälinen merioikeus on vaatinut toukokuussa vapaaksi.

Ukrainalaiset merimiehet oikeudessa
Marraskuussa pidätettyjen ukrainalaisalusten miehistön pidätystä jatkettiin heinäkuun puolivälissä moskovalaisessa tuomioistuimessa.Sergei Ilnitski/EPA

Venäjä ei ole tunnustanut oikeuden päätöstä.

Vain noin viikko sitten merimiesten kiinniottoa pidennettiin venäläisessä tuomioistuimessa lokakuun loppuun saakka. Venäjän mukaan alukset syyllistyivät rajaloukkaukseen ja olivat Venäjän aluevesillä.

Merimiehiä uhkaa oikeudenkäynnissä jopa kuuden vuoden vankeus.

Korjaus 14.56: Tankkeri otettiin kiinni Izmailin satamassa, ei Kertšinsalmella.

Mies pitelee Ukrainan lippua
Video: Jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

Lähteet: AFP, Tass, Reuters