Euroopan keskuspankki valmis aloittamaan uuden elvytysohjelman – korkoja saatetaan pudottaa

Vihjaus korkojen laskusta oli odotettu.

talous
Euroopan keskuspankki
Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa.Mauritz Antin / EPA

Euroopan keskuspankki (EKP) kertoo olevansa valmis aloittamaan uuden elvytysohjelman ja pitävänsä oven auki korkojen alentamiselle.

Nyt EKP piti korkonsa odotetusti ennallaan. Pankin tiedotteen mukaan ohjauskorko pysyy nollassa ja talletuskorko –0,4 prosentissa.

EKP lopetti edelliset elvytystoimensa viime vuoden lopussa. Pankki elvytti euroalueen taloutta ostamalla markkinoilta valtioiden joukkovelkakirjoja ja muita omaisuuseriä. Viime talvesta lähtien euroalueen talousnäkymät ovat kuitenkin synkistyneet nopeasti, minkä vuoksi mahdolliset elvyttävät toimenpiteet ovat nousseet uudelleen tapetille.

Tiedotteessa EKP kertoo, että avainkorot pysyvät ennallaan tai alemmalla tasolla vähintään ensi vuoden alkupuoliskolle saakka.

Vihjaus korkojen laskusta oli odotettu. Erityisesti talletuskoron pudottamisen on veikkailtu tapahtuvan jo tänä syksynä.

Negatiivinen talletuskorko merkitsee sitä, että liikepankit maksavat EKP:lle talletuksistaan. Jos talletukset tulisivat vielä kalliimmiksi, liikepankkien voi olettaa lainaavan rahaa mieluummin yrityksille ja kotitalouksille, mikä elvyttäisi euroalueen taloutta.

Tilastografiikka
Mikko Airikka / Yle

Neuvosto valmis keventämään rahapolitiikkaa

EKP:n neuvoston edellisessä kokouksessa kesäkuun alussa saavutettiin laaja yhteisymmärrys siitä, että euroalueen talouskasvun ja tavoitellun inflaatiovauhdin turvaaminen voi markkinoiden epävarmuuksien kasvettua vaatia keskuspankilta uusia toimenpiteitä. Tiedot käyvät ilmi kokousmuistiosta, joka julkaistiin aiemmin heinäkuussa.

– Neuvoston tulee olla valmis ja valmistautunut keventämään rahapolitiikkaa edelleen kaikkia sen instrumentteja käyttäen, siten kuin on tarkoituksenmukaista hintavakauden tavoitteiden saavuttamiseksi. Harkittavat keinot sisältävät mahdollisuuden ennakoivan viestinnän laajentamiseen ja vahvistamiseen, omaisuuserien osto-ohjelman jatkamiseen ja korkotasojen laskemiseen, muistiossa todetaan.