Hillasato jäi hieman tavallista pienemmäksi

Etenkin Etelä-Lapin avosoilta hillaa on nyt vaikea löytää.

lakka (hilla)
Tuoretta hillaa
Anna Nevalainen / Yle

Hillaa on nyt voinut poimia Lapissa noin viikon verran, mutta etenkin eteläisessä Lapissa sato on jääny keskimääräistä huonommaksi. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Rainer Peltolan mukaan kesäkuun yöpakkaset tekivät tuhoja herkälle marjalle.

– Kylmän sään alue meni Suomen selkää pitkin ja kääntyi sitten Simon kohdalta sisäänpäin, itään ja pohjoiseen. Eli erityisesti avoalueilla Lapissa voi olla vaikea löytää hillaa, Peltola toteaa.

Ranualla koko ikänsä hillasuolla kulkenut Raimo Telkkälä odotti parempaa satoa hillan kukinnan perusteella. Hillaa hän pitää laadukkaana, mutta vähälukuisena. Telkkälä arvioi että myös kuurosateet ja ukonilmat vaikeuttivat kukintaa.

– Kyllä on heikkoa. Tottakai siinä on se haikeus, koska joka kesä tulee kuitenkin poimittua hillaa, sanoo Telkkälä.

Myyntihinta jopa 25 euroa kilolta

Hillan hinta Ranualla on kuluttajalle nyt 25 euroa ja poimija saa kilosta 14–16 euroa. Parhaimpina satovuosina poimija on saanut alle kymmenen euroa kilolta. Luonnonvarakeskuksen mukaan hillasato on nyt hieman tavallista kehnompi.

– Kyllähän tosihillastajat sankkonsa saa täyteen riippumatta siitä mitä luonnonvarakeskus arvioi, toteaa erikoistutkija Rainer Peltola.

Jos hillastamaan aikoo lähteä, kannattaa välttää avosoita ja suunnata korpeen ja hieman korkeammille kasvupaikoille. Mukaan kannattaa varata myöskin riittävästi vettä ja ladata puhelimen akku täyteen virtaa.