Hyppää sisältöön

Venäläisten turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi ja laski – noin 90 prosenttia Jehovan todistajista on jäänyt ilman turvapaikkaa

Jehovan todistajien toiminta kiellettiin Venäjällä vuonna 2017. Silloin turvapaikkahakemusten tilastoon kohosi piikki.

Jehovan todistajia lehtitelineen vieressä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Vuonna 2017 Maahanmuuttoviraston pöydälle päätyi aiempaan verrattuna yli kaksinkertainen määrä venäläisten tekemiä turvapaikkahakemuksia. Tuolloin Venäjän korkein oikeus luokitteli Jehovan todistajat äärijärjestöksi ja heidän toiminnastaan tuli maassa kiellettyä.

Viime vuonna venäläiset olivat toisiksi suurin (siirryt toiseen palveluun) Suomesta turvapaikkaa hakenut kansalaisryhmä heti irakilaisten jälkeen.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Otso Paasi toteaa, että noin kolmasosa venäläisistä turvapaikanhakijoista on viime vuosina ollut Jehovan todistajia. Maahanmuuttovirastossa ei kuitenkaan tilastoida hakijoita uskontokunnan mukaan, joten luku on arvio.

Virastossa ei ole tehty linjausta siitä, miten Jehovan todistajiin kuuluvien venäläisten turvapaikanhakijoiden hakemuksista päätetään. Noin 90 prosenttia niistä on tähän mennessä kuitenkin hylätty.

– Kaikki hakemukset arvioidaan yksilöllisesti. Hakijan kertomaa suhteutetaan maatietoon ja sen pohjalta arvioidaan, olisiko juuri hän vakavien oikeudenloukkausten vaarassa palatessaan. Arvioimme muun muassa hakijalle jo tapahtuneita asioita ja hakijan profiloitumista Jehovan todistajana, Paasi sanoo.

Kuva: Kerttu Kamula / Yle

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu teki viime talvena Moskovaan tiedonhankintamatkan. Siihen perustuvassa raportissa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että Jehovan todistajien omaisuutta on takavarikoitu, heidän koteihinsa on tehty kotietsintöjä, heitä on pidätetty, otettu tutkintavankeuteen, määrätty kotiarestiin ja matkustuskieltoihin ja heitä vastaan on nostettu tekaistuja syytteitä.

Viranomaistoimet alkoivat vuonna 2017 ja jatkuvat edelleen.

Otso Paasin mukaan venäläisten turvapaikkahakemusten määrä on vaihdellut vuosittain 200 ja 600 välillä. Nyt määrä on kääntynyt pariin aiempaan vuoteen verrattuna laskuun, mutta syitä sille ei ole Maahanmuuttovirastossa arvioitu.

Suomen Jehovan todistajien tiedottaja Jukka Palonen arvelee, että syitä on monia, mutta turvapaikan saannin vaikeus saattaa olla niistä yksi.

– Venäläiset Jehovan todistajat tietävät siitä varmasti, he seuraavat tätä tilannetta kyllä, Palonen sanoo.

Kuvassa Oleg Pisarenko ja hänen tyttärensä Joutsenossa vuonna 2018. Kuva: Anne Laine/Yle

Venäjältä on viime vuosina tullut väkeä erityisesti itäsuomalaisiin vastaanottokeskuksiin. Pisarenkon perhe kuuluu Suomesta turvaa hakeneisiin Jehovan todistajiin.

Palonen kertoo tavanneensa vastaanottokeskuksissa Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita. Suomalaiset Jehovan todistajat pyrkivät järjestämään heille keskusteluseuraa ja käytännön apua.

Venäjällä on yhteensä noin 170 000–175 000 Jehovan todistajaa. Vuoden 2017 jälkeen arviolta 5 000 heistä on lähtenyt maasta.

– Tilanne Venäjällä on vähän sama kuin kommunistisen Neuvostoliiton aikaan. Meidän ihmiset harjoittavat siellä uskontoaan kuten haluavat, mutta tietenkin olosuhteet rajoittavat sitä. Eivät he kaikki sieltä halua pois, Palonen sanoo.

Jehovan todistajiin kuuluvia venäläisvanhempia huolettaa Palosen mukaan erityisesti riski siitä, että heidän lapsensa otettaisiin huostaan.

Äärijärjestöön kuulumisen nojalla se on periaatteessa mahdollista, mutta Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun raportin mukaan ei ole tiedossa, että niin olisi käynyt Jehovan todistajiin kuuluville.

Jehovan todistajien tiedottaja Jukka Palonen arvelee, että Jehovan todistajat, jotka eivät halua asua Venäjällä eivätkä saa turvapaikkaa Suomesta, muuttavat EU:n ulkopuolisiin maihin. Kuva: Jari Pussinen / Yle

EU ja Yhdysvallat vastustaneet Venäjän viranomaisten toimintaa

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Jehovan todistajien kohtelua Venäjällä. Huomiota on herättänyt etenkin tanskalaisen Jehovan todistajan Dennis Christensenin saama kuuden vuoden vankeustuomio.

Jehovan todistajia vastaan on nostettu syytteitä kokouksiin osallistumisen perusteella. Venäläisviranomaiset ovat luokitelleet yhteisön rukous- ja raamatunlukutilaisuudet äärijärjestön toiminnan jatkamiseksi.

– Ihmiset voivat saada jopa kymmenen vuoden tuomion vain sen vuoksi, että he haluavat lukea Raamattua. Se tuntuu aika uskomattomalta, Palonen sanoo.

Palosesta on absurdia, että asepalveluksesta kieltäytyviin Jehovan todistajiin sovelletaan Venäjällä terrorisminvastaista lakia.

Sekä EU (siirryt toiseen palveluun) että Yhdysvallat (siirryt toiseen palveluun) ovat ottaneet kantaa venäläisten viranomaisten toimintaan ja vaatineet Venäjältä uskonnon- ja kokoontumisvapauden kunnioittamista.

Keskustelu jutusta on auki klo 17 asti.

Muokattu klo 15.38: Korjattu Palosen sitaatissa Raamattu alkamaan isolla kirjaimella.

Lue myös: