Hyppää sisältöön

Helsingin keskustan ammuskelu herätti keskustelun – Onko Ruotsin henkirikosvyyhti rantautumassa Suomeen?

Suomessa henkirikokset lisääntyivät viime vuonna tuntuvasti. Tutkijat seuraavat huolestuneena, jatkuuko kehitys tänä vuonna.

Poliiseja ampumapaikalla Helsingin Hietalahdenkadulla tiistaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Asiantuntijat seuraavat mielenkiinnolla, miten henkirikosten määrä kehittyy tänä vuonna Suomessa: jatkuuko viime vuonna alkanut henkirikosten kasvu vai palautuuko Suomessa edellisinä vuosina vallinnut suotuisa kehitys?

Helsingin keskustassa tiistaina sattunut ammuskelu antoi huolestuttavia viitteitä Ruotsissa jo vuosia vallinneesta kehityksestä. Ruotsissa ampuma-aseilla tehdyt henkirikokset ovat lisääntyneet merkittävästi.

"Vaikea ennustaa, lisääntyvätkö ampumatapaukset Suomessa"

Väitöskirjatutkija Karoliina Suonpää Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista (Krimo) ei halua ottaa kantaa Helsingissä sattuneeseen yksittäistapaukseen, koska teon motiiveista on vielä epäselvyyttä.

Suonpään mielestä Helsingissä sattuneen välikohtauksen tekotapa muistuttaa kuitenkin Ruotsissa yleistyneitä tapauksia.

– Ruotsissa juuri ampuma-aseilla tehdyt henkirikokset ja erityisesti nuorten miesten keskinäinen väkivalta ovat viime vuosina lisääntyneet merkittävästi, samoin käsikranaateilla tehdyt rikokset.

Suonpään mukaan tämänkaltaisia tapauksia on raportoitu erityisesti metropolialueilla Malmössä, Tukholmassa ja Göterborgissa.

Myös Suomessa kehityssuunta on ainakin toistaiseksi huolestuttava, sillä henkirikokset lisääntyivät (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna lähes kolmanneksella.

Näin yli 20 vuotta jatkunut henkirikosten yhtäjaksoinen väheneminen päättyi.

– Tilastot laahaavat aina vähän jäljessä, ja on vaikea ennustaa, lisääntyvätkö ampumatapaukset Suomessa.

Suonpään mukaan erityistä Suomen viime vuoden henkirikostilastoissa oli myös se, että henkirikosten nousun aiheuttivat pääasiassa suomalaisten miesten tekemät miehiin kohdistuneet henkirikokset, joissa osallisena oli alkoholi.

"Ruotsissa on tällä hetkellä paha ongelma"

Suomessa henki- ja väkivaltarikollisuus on vielä merkittävästi pienempi ongelma kuin muissa Pohjoismaissa.

Yliopistotutkija Martti Lehti Krimosta sanoo, että etninen järjestäytynyt rikollisuus on Ruotsissa tällä hetkellä paha ongelma.

– Ruotsissa on ollut viime vuosina useita tapauksia, joissa ulkomaalaistaustaiset jengit selvittelevät välejään julkisilla paikoilla. Taustat ovat monesti sekä Balkanilla että Euroopan ulkopuolella. Välejä selvitellään ampumalla ja pommeja räjäyttelemällä, ja näissä on kuollut sivullisiakin, Lehti sanoo.

Lehden mukaan Ruotsissa kasvuun kääntynyt henkirikollisuus johtuu yksinomaan tämänkaltaisten tapausten yleistymisestä.

Kun koko Ruotsissa vuosina 2007–2016 henkirikoksissta 26 % tehtiin ampuma-aseella, niin Malmössä ja Göterborgissa ampuma-aseiden osuus henkirikoksissa oli yli 50 %.

Lehden mukaan Ruotsissa erityistä on myös se, että lähes puolet ampuma-aseella tehdyistä henkirikoksista tehdään julkisilla paikoilla, kuten kaduilla ja toreilla.

Muissa Pohjoismaissa valtaosa ampuma-aseilla tehdyistä henkirikoksista tehdään yksityisasunnossa ja ne liittyvät parisuhdeväkivaltaan.

.
.