Kokkola kokeilee poikkeuskeinoja hanhien karkottamiseen: lintuja häädetään rannalta koirilla

Kokkola ottaa oppia Espoossa ja Helsingissä hyväksi havaitusta karkotuskeinosta.

hanhet
Hanhet ja kokkolalaiset joutuvat viettämään sulassa sovussa ainakin muutaman viikon, ennen kuin lintujen syysmuutto koittaa.
Kokkolan Meripuiston oleilee hanhia taas edellisvuosia enemmän ja niiden jätöksiä lojuu runsaasti sekä nurmella että rannalla.Yle / Kalle Niskala

Kokkola ryhtyy karkottamaan hanhia poikkeuskeinoin Meripuistossa eli koirilla.

Valkoposki- ja kanadanhanhia on pesiytynyt tänä vuonna rannalle edellisvuosia enemmän. Samalla uloste- ja hygieniaongelma on kasvanut.

Ensimmäiset hanhet ilmestyivät Meripuistoon tavallista aiemmin eli jo keväällä. Viime vuonna linnut saapuivat vasta elokuun puolivälissä.

Kaupunginpuutarhuri Sini Sangi kertoo, että lintuja on nyt niin runsaasti, että ulosteiden siivousurakka kestää aina pari tuntia.

– Tuleehan siitä lisäkustannuksia, kun jätökset on kerättävä ja hiekkaranta lanattava joka päivä. Nurmelta kaikkia jätöksiä ei edes pystytä keräämään, kertoo Sangi.

Häätämistä kokeiltu, mutta tuloksetta

Hanhia on yritetty häätää erilaisilla pelotteilla, mutta tuloksetta. Viime vuonna häätämisessä kokeiltiin leijahaukkoja ja tänä kesänä vuorostaan pelotejoutsenia.

– Hetken hanhet saattavat niitä pelätä, mutta viisaita kun ovat, niin tajuavat ettei todellista uhkaa ole, sanoo Sangi.

Kokkola on saanut luvat hanhien häätämiseen Ely-keskuksesta. Paikallisten paimenkoiraharrastajien kanssa onkin sovittu testikesästä.

– Ehkä jo heinäkuun viimeisellä viikolla päästään testaamaan keinoa. Tilanteessa ohjaaja ja koira lähestyvät hanhiparvia ja ajavat ne lentoon.

Tarkoituksena on saada hanhet siirtymään alueelle, missä ne eivät aiheuta haittaa.

Espoossa ja Helsingissä karkotuskeinosta on saatu hyviä tuloksia, joten Kokkolassa ollaan nyt toiveikkaita.

– Helsingin Viikissä toimii virallinen hanhikoira ja niillä opeilla ja ohjeilla häätämistä on ryhdytty suunnittelemaan. Heidän kokemusten perusteella prosessi saattaa kestää pari vuotta. Siinä ajassa hanhet oppivat ja opettavat myös seuraavan sukupolven siihen, että puistossa ei kannata oleilla, sanoo kaupunginpuutarhuri Sini Sangi.

Virallisia hanhikoiria toimii Viikissä jo seitsemän.