Supersuosittujen Raskasta Joulua ja Iskelmää -projektien laulaja Tommi Salmelaa kritiikki ei hetkauta: "Minulle se on hauskaa puuhaa"

Kolme festarikeikkaa viikonloppuna vetävä Raskasta Iskelmää -projekti on joululauluversioiden tapaan jakanut mielipiteitä.

heavy rock
Laulaja Tommi Salmela.
Tommi Salmelan yhtye Lazy Bones tekee melodista heavy metallia.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolaisen hevilaulaja Tommi "Tuple" Salmelan vaimo kuuli taannoin koskettavan tarinan Raskasta Joulua -kokoonpanon Hartwall Areenan keikalla.

Konserttia kuuntelemaan saapunut pariskunta oli kertonut, että he käyvät joka vuosi kuuntelemassa tämän saman konsertin. He haluavat kunnioittaa edesmenneen lapsensa muistoa tällä tavoin, koska lapsi oli ollut suuri Raskasta Joulua -fani.

– Keikoille tulee sekä nuoria että vanhoja ihmisiä, jotka haluavat kuulla joululauluja raskaampina versioina. Sama ilmiö on ollut myös Raskasta iskelmää -keikoilla, kertoo myös Tarotista ja Lazy Bonesista tuttu Salmela.

Pitkän linjan hevimuusikko uskoo, että raskaammat versiot yhdistävät ihmisiä ja se on tärkein syy, miksi hevisovitukset ovat niin suosittuja.

Esimerkiksi Kuopiossa Raskasta Joulua -konsertti jouduttiin muutama vuosi sitten siirtämään suuren kysynnän vuoksi suurempiin tiloihin Kuopiohalliin (siirryt toiseen palveluun).

Raskasta Joulua sai rinnalleen Raskasta iskelmää

Raskasta Joulua -projektin uudenlainen tuleminen nähtiin vuosi sitten kesällä, kun yleisölle ryhdyttiin tarjoilemaan iskelmämusiikkia raskaampina versioina.

Alkukesästä kokoopano julkaisi albumillisen Raskasta Iskelmää. He ovat myös kiertäneet kesän aikana ahkerasti ympäri Suomea.

Salmelan mukaan vastaanotto on ollut hyvä, mutta kaikkia hevimiesten versiointi ei toki ole tyydyttänyt.

– Kaikkein suurimmat puritanistit eivät missään nimessä halua nähdä heviäijiä laulamassa raskasta musiikkia iskelmänä, Salmela naurahtaa.

Laulajaa moinen ajattelu ei tunnu hetkauttavan. Hänen mielestään kysymys ei ole esimerkiksi uskottavuuden kärsimisestä.

– Kyllä semmoinen ajattelu tasottuu iän myötä ja voi ruveta tekemään muutakin. Itse en tippaakaan välitä, mitä muut ajattelevat. Minulle se on hauskaa ja mukavaa puuhaa, virnistää Salmela.

Kriittisimmät ovat pitäneet joululaulujen ja iskelmän versiointia rahastuksena. Tähän Salmelalla on suoraviivainen vastaus.

– Täytyyhän sitä saada murua pöytään.

Laulaja Tommi Salmela
Kuopiolainen Tommi Salmela on toiminut yhtenä Raskasta Joulua -kokoonpanon laulajana lähes kymmenen vuotta.Toni Pitkänen / Yle

Hevimusiikista ei pidä tehdä liian kliinista

Jo 1980-luvulta lähtien hevimusiikkia tehneen Salmelan mielestä iskelmälaulut, kuten Seitsemän kertaa seitsemän, toimivat hyvin raskaasti sovitettuina.

– Siinähän on hyvin raskaat sanoitukset. Iskelmähän on itsessään jollain tavalla raskasta jo, Salmela pohtii.

Hän ei usko, että raskailla versioilla lähdetään valloittamaan muita musiikinlajeja.

– Voihan sitä joku ryhtyä vääntämään raskasta räppiä, vaikka raskasta räppiä oikeastaan on jo.

Hevimusiikkiin on tullut paljon uusia muotoja 1980-ja 1990-lukujen jälkeen. Esimerkiksi industrial ja black metal ovat metallimusiikin uudempia genrejä.

– Silloin kuunneltiin vain Deep Purplea ja Led Zeppeliniä, Salmela veistelee.

Hän epäröi, että Raskasta Joulua ja Iskelmää -tyyppinen versiointi olisi lähtenyt vetämään esimerkiksi 1980-luvulla samaan tapaan kuin nyt 2000-luvun puolella.

Toisaalta metallin saralla tehdään paljon hiotumpaa musiikkia, mutta osa on myös palannut esimerkiksi äänitysten osalta nauha-aikakauteen. Näin on Salmelan mukaan tehnyt muun muassa Astia-studiota pyörittävä Anssi Kippo.

Siinä mielessä Salmela arvioi olevansa vanhan liiton metallimies, että hevimusiikista ei pidä tehdä liian kliinistä ja muokattua. Soiton täytyy kuulua musiikissa.

– Ei voi olla niin, että jos jotain ei osaa soittaa, niin tehdään se koneella, toteaa parhaillaan sooloalbumia työstävä Salmela.