Tarttuuko puuro kurkkuun tai yököttääkö jugurtti? Teemme juttua siitä, miksi joillekin aamupala ei kerta kaikkiaan maistu

Kaikki eivät pysty tai halua syödä aamuisin. Selvitämme, mistä aamun ruokahaluttomuus johtuu.

aamiaiset
Kaurapuurolautanen voisilmällä.
Monet syövät aamulla puuroa. Yksistään se voi kuitenkin olla liian pieni aamiainen.Arja Lento / Yle

Aamiaisesta puhutaan usein päivän tärkeimpänä ateriana ja myös tutkimukset kertovat sillä olevan useita terveydellisiä hyötyjä. Jotkin tutkimukset taas osoittavat, ettei aamupalan merkitys ole niin suuri kuin on uskottu (siirryt toiseen palveluun) (HS).

Joka tapauksessa moni suomalainen jättää aamupalansa syömättä. Esimerkiksi jotkin koulut ovat huolestuneet opiskelijoidensa aamupalan syömättömyydestä ja tarjonneet heille ilmaisen aamupalan (siirryt toiseen palveluun) (Aamulehti).

Aamupalan syömisen on tutkittu helpottavan painonhallinnassa ja aamupalan väliin jättävien ihmisten olevan todennäköisemmin ylipainoisia.

Toisaalta Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoi aikaisemmin Ylelle, että ruokavalion kokonaisuus on kellonaikaa tärkeämpää. Jos päivällä syö vähän, illalla on varaa syödä enemmän.

Hänen mukaansa ei ole kuitenkaan havaittu, että syömisen ajalla olisi tekemistä painon kanssa.

Fogelholmin mielestä on järkevää syödä hyvä aamiainen ja kevyt illallinen, mutta ei ole mahdotonta tehdä toisinpäin. Hänen mukaansa ei ole olemassa yhtä ainoaa ruokarytmitystä, joka sopii kaikille.

Oli aamupalan merkitys mikä tahansa, se selkeästi jakaa mielipiteitä. Yhdelle se on vuorokauden tärkein ateria, jonka syömättä jättäminen pilaa koko päivän. Toista jo pelkkä ajatus aamulla syömisestä voi kuvottaa.

Teemme juttua aamupalatottumuksiin liittyen. Haluamme selvittää, miksi joillekin aamupala ei kerta kaikkiaan maistu ja herättääkö aamiaisen väliin jättäminen paheksuntaa muissa ihmisissä.

Joukkoistus on nyt päättynyt ja julkaisemme jutun myöhemmin elokuussa.

Lue seuraavaksi:

"Suurin osa asiakkaistani ei tiedä, että heidän aamiaisensa on liian pieni" – Asiantuntijan vinkit syömiseen: lisää salaattia, muuta rytmiä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus