1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Trump: "Olen pettynyt Ruotsin pääministeriin" – vaatii Twitterissä Asap Rockya vapaaksi

Oikeudenkäynti yhdysvaltalaista muusikkoa vastaan alkaa ensi viikolla.

Ruotsi
Rakim Mayers
Räppäri Asap Rocky Pariisissa 21. kesäkuuta.AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump moittii Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä yhdysvaltalaisräppärin rikossyytteiden vuoksi.

Ruotsin syyttäjänvirasto ilmoitti torstaina, että Asap Rocky eli Rakim Mayers saa syytteet pahoinpitelystä ja pysyy vangittuna oikeudenkäyntiin asti. Syytteet koskevat Tukholmassa kesäkuussa syntynyttä katutappelua.

Trump julkaisi kommenttinaan kaksi tviittiä. Hän sanoi olevansa hyvin pettynyt Löfveniin toimintakyvyttömyyteen. Trumpin mukaan Ruotsi on pettänyt Yhdysvaltain afrikkalais-amerikkalaisen yhteisön. Presidentti kertoo katsoneensa videonauhat Mayersin tapauksesta, ja Trumpin mielestä Mayersia häirittiin. "Kohdelkaa amerikkalaisia reilusti", presidentti vaati.

Toisessa tviitissä Trump kirjoitti, että Yhdysvallat tekee "niin paljon" Ruotsin hyväksi, mutta Ruotsi ei näytä palauttavan palvelusta. Trumpin mielestä Ruotsin pitäisi keskittyä oikeaan rikosongelmaansa.

Presidentti lisäsi molempien tviittien perään aihetunnisteen "FreeRocky", vapauttakaa Rocky.

Trump on puuttunut Mayersin tapaukseen aiemminkin ja soittanut Löfvenille.

Trump on myös tviitannut olevansa valmis henkilökohtaisesti varmistamaan takuut, jos Mayers pääsee vapaaksi niitä vastaan. Ruotsissa ei ole Yhdysvaltain kaltaista takuujärjestelmää.

Bildt: "Jos Trump estäisi oikeuden toimintaa, olisi vaikeuksissa perustuslakinsa kanssa"

Löfven on muistuttanut Trumpille, että Ruotsissa – kuten myös Yhdysvalloissa – oikeuslaitokset ovat itsenäisiä eivätkä toimi poliitikkojen käskystä.

Löfvenin tiedottaja vastasi Trumpin tuoreimmista tviiteistä kommentteja pyytäneelle Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun) tekstiviestitse sanomalla, että pääministeri ei asiaa sen kommentoi ja toisti pääministerin viestittäneen, että Ruotsissa kaikki ovat lain edessä samanarvoisia eikä hallitus voi sekaantua oikeusprosessiin.

Myös Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt tviittasi aiheesta perjantaina aamulla. Bildt kirjoitti, että Trump päätyy vaikeuksiin Yhdysvaltain perustuslain kanssa, jos hän yrittää estää oikeuden toimintaa kotimaassaan.

Uutistoimisto AFP huomauttaa, että Trumpin uudelleenvalintaa ensi vuoden vaaleissa hankaloittaa osittain tuen puute tummaihoisten äänestäjien keskuudessa.

Tapaus oikeuteen ensi viikolla

Tapaus sai alkunsa katutappelusta kesäkuun lopussa. Mayersin epäillään olleen siinä osallisena. Tappelusta on videotallenteita.

Asap Rocky pidätettiin 4. heinäkuuta. Katutappelusta on nostettu syytteet kolmea ihmistä vastaan.

Oikeudenkäynnin on tarkoitus alkaa ensi viikon tiistaina.

Mayersin tapausta ovat kommentoinet muun muassa Kim Kardashian West, Sean Combs ja Justin Bieber. Kardashianin kerrotaan (siirryt toiseen palveluun) vedonneen Valkoiseen taloon Mayersin auttamiseksi.

Mayers on yksi pääesiintyjistä Blockfestissä Tampereella elokuun puolivälissä. Hän on joutunut perumaan useita esiintymisiään pidätyksen vuoksi.

Katso myös:

YleX-video: Asap Rockyn pidätys: Miksi niin vahvoja reaktioita?

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi