Helsingin Hietalahden ampumisesta epäilty vangittiin – ase oli luvaton, poliisin mukaan viitteitä suunnitelmallisuudesta

Epäilty 32-vuotias mies työskentelee rakennusalalla toimitusjohtajana.

ampumavälikohtaukset
Poliiseja ampumapaikalla Helsingin Hietalahdenkadulla tiistaina 23. heinäkuuta 2019.
Poliiseja ampumapaikalla Helsingin Hietalahdenkadulla tiistaina 23. heinäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

32-vuotias mies on vangittu todennäköisin syin epäiltynä kolmesta murhan yrityksestä Helsingin Hietalahdessa sekä ampuma-aserikoksesta.

Miehen epäillään yrittäneen murhata kolme tuntemaansa miestä keskellä iltapäiväruuhkaa Helsingin kantakaupungissa tiistaina.

Asiaa käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa tänään aamupäivällä. Vangitsemisoikeudenkäynti alkoi suljetuin ovin, eikä kuvaajia tai toimittajia päästetty seuraamaan sitä.

Tutkinnanjohtaja lyhytsanainen

Vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisilaitokselta vastasi median kysymyksiin. Vaitonainen tutkinnanjohtaja ei ottanut kantaa esimerkiksi siihen, miten epäilty on tutkinnan aikana käyttäytynyt.

Miehen epäillään ampuneen luvattomalla käsiaseella, minkä vuoksi häntä epäillään nyt murhan yritysten lisäksi ampuma-aserikoksesta.

Kysyttäessä uhrien ja epäillyn yhteydestä, tutkinnanjohtaja totesi heidän olevan samaa kansallisuutta ja tuntevan toisensa, muttei kommentoinut yhteyttä tarkemmin. Epäilty on kosovolaistaustainen.

Larkio totesi myös, että epäillyn motiiveja selvitetään parhaillaan, mutta ei kommentoinut asiaa muutoin. Kunniaväkivallasta ei Larkion mukaan ole tietoa.

Larkio kertoi poliisin edelleen selvittävän tiistain tapahtumien kulkua.

– Olen aikaisemminkin painottanut, että kun ruuhka-aikaan Helsingin keskustassa tapahtuu useamman laukauksen ampuminen, niin tapahtumat ovat varsin pitkään epäselviä.

Poliisi selvittää tällä hetkellä myös sitä, liittyykö tapaukseen muita epäiltyjä.

– Tapahtumapaikan tilanne on ollut varsin kaoottinen, siellä on juossut ihmisiä, tullut autoista ulos ja kaikkea tällaista. Tapahtumien kulkuun liittyen selvitetään edelleen, että onko muita osallisia, Larkio kertoi.

Henkilökohtaisia ja laajempia syitä

Tutkinnanjohtaja Larkio sanoi, että rikoksen taustalla on sekä henkilökohtaisia että laajempaan, Suomelle uuteen rikostyyppiin liittyviä syitä.

Tutkinnanjohtaja on aiemmin todennut medialle, että Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta tuttu rikostyyppi tai -ilmiö on nyt ensi kertaa rantautunut Suomeen.

Larkio ei halunnut tarkentaa, mitä tällä tarkoittaa. Sen hän kuitenkin selvensi, että viittaa uudella rikostyypillä siihen, mikä on ampumisen taustalla eli mitkä ovat teon motiivit. Poliisin mukaan teko viittaa suunnitelmallisuuteen.

Epäiltyä on kuultu ja tutkinta jatkuu asianosaisten kuulemisella. Kahta vakavasti loukkaantunutta ei kuitenkaan pystytä poliisin arvioin mukaan kuulemaan vielä pitkään aikaan.

Epäillyn asianajaja ei halunnut kommentoida oikeustalolla asiaa medialle.

Syyte asiassa on nostettava 7. lokakuuta mennessä.

Kartta Helsingin ammuskelutapauksesta tiistaina 23. heinäkuuta 2019.
Ampumavälikohtaus tapahtui tiistaina Hietalahdenkadun ja Ruoholahdenkadun kulmassa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Ampuminen tapahtui tiistaina iltapäiväruuhkan aikaan. Vilkkaalla risteysalueella ammuttiin useita laukauksia. Kahteen mieheen osui, ja he haavoittuivat vakavasti. Kolmas oli aivan yhden uhrin vieressä, mutta hän ei tiettävästi saanut vammoja.

Epäilty mies otettiin kiinni melko pian tapahtuneen jälkeen Vantaalta.

Epäillyllä rakennusalan yritys

Murhan yrityksistä epäilty mies toimii rakennusalan yrityksen toimitusjohtajana. Vuonna 2014 perustettu yritys on rekisteröity Vantaalle, ja sen liikevaihto liikkuu reilussa miljoonassa eurossa. Yritys kertoo tekevänsä esimerkiksi rappauksia, maalauksia, purkutöitä ja rakennussiivouksia pääkaupunkiseudulla.

Epäilty on asunut ainakin viime vuosina pääkaupunkiseudulla, väestötietojen mukaan nykyisin Vantaalla ja sitä ennen Helsingissä. Pääkaupunkiseudun käräjäoikeuksista ei löydy mieheltä minkäänlaista rikostaustaa.

Sen sijaan käräjillä on vireillä juttu, jossa mies itse on joutunut pahoinpitelyn uhriksi viime marraskuussa Espoossa. Pahoinpitelystä syytetään kosovolaistaustaista espoolaismiestä, ja syyte on nostettu vasta pari viikkoa sitten.

Tapauksesta tekee kiinnostavan se, että pahoinpitelystä epäillyllä espoolaismiehellä on sama sukunimi kuin miehellä, joka omistaa punaisen auton, jolla ampumisen uhrit olivat liikkeellä.

Punainen auto jäi Hietalahdenkadun ja Porkkalankadun risteykseen, kun uhrit vietiin sairaalaan.

STT ei ole pystynyt varmistamaan, ovatko pahoinpitelystä epäilty mies ja punaisen auton omistaja sukua. Sekään ei ole varmaa, onko auton omistaja itse ollut liikkeellä autollaan.

Pahoinpitelystä epäilty mies ei kuitenkaan ole yksi ampumavälikohtauksen uhreista.

Aiheesta aiemmin:

Helsingin keskustan ammuskelu herätti keskustelun – Onko Ruotsin henkirikosvyyhti rantautumassa Suomeen?

Helsingin keskustan ammuskelusta epäiltyä vaaditaan vangittavaksi – Epäilty on rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja

Rantautuiko Suomeen nyt uusi rikollisuuden muoto? Helsingin ampumatapaus on täysin poikkeuksellinen – 12 kysymystä poliisille

Helsingin keskustan ampumistapauksen tekijä ja uhrit olivat toisilleen tuttuja – Poliisi: "Konkreettista vaaraa myös muille paikalla olleille"