Sinilevän määrä on lisääntynyt helteiden myötä – Pääkaupunkiseudulta löytyy vielä uimarantoja, joilla ei ole havaittu sinilevää

Odotettavissa on, että helteisen sään myötä sinilevätilanne pahenee viikonloppuna.

sinilevät
Satelliittikuva näyttää sinilevätilanteen 24.7.2019. Vaaleanvihreät alueet meressä ovat veteen sekoittunutta sinilevää.
Satelliittikuva näyttää sinilevätilanteen 24.7.2019. Vaaleanvihreät alueet meressä ovat veteen sekoittunutta sinilevää.Original bild: © ESA Copernicus Sentinel-3 Data, Finlands miljöcentral (2019)

Suomenlahdella sinilevien määrä on runsastunut viime päivinä selvästi ja on odotettavissa, että helteisen sään myötä tilanne pahenee viikonloppuna.

Pääkaupunkiseudulta löytyy kuitenkin edelleen uimarantoja, joilla ei ole toistaiseksi havaittu lainkaan sinilevää.

Sellaisia ovat merenrannalla sijaitsevista Itä-Helsingissä Aurinkolahden, Kallahden, Rastilan ja Tuoriniemen uimarannannat. Sisämaassa Espoossa Kaitalampi ja Myllyjärvi. Vantaalla toistaiseksi levätön on ollut suosittu Kuusijärvi.

Vuonna 1997 ensimmäistä kertaa havaitut laajat sinileväesiintymät ovat piinanneet uimareita vuodesta toiseen, eikä muutosta ole näköpiirissä, kertoo biologi Mikaela Ahlman Uudenmaan Ely-keskuksesta.

– Ravinnemäärät ovat jossain määrin vähentyneet, mutta eivät riittävästi. Tähän sisäiseen kuormitukseen on vaikea puuttua paitsi vähentämällä ulkoista kuormitusta. Nämä lämpimät kesät suosivat sinileviä, mutta ei meitä lomalaisia, Ahlman toteaa.

Tietoja pääkaupunkiseudun uimarantojen sinilevätilanteesta löytyy Helsingin kaupungin ylläpitämästä sinileväkartasta (siirryt toiseen palveluun) sekä osoitteesta jarviwiki.fi (siirryt toiseen palveluun), johon kerätään sinilevähavaintoja kansalaisten ja viranomaisten yhteistyönä.