Ylen Saunapäivä on mukana kunnostamassa Jämsän saunakylän historiallisia savusaunoja

Saunakylässä kylvetään lauantaina kolmessa ikivanhassa savusaunassa, mutta ensin lämmitellään pärekattotalkoissa.

saunat
Juokslahden Saunakylä
Saunakylä

Historiallisten savusaunojen kunnostus etenee Jämsän saunakylässä. Tänä kesänä yleisön käyttöön on avattu yksi uusi sauna kahden aiemmin kunnostetun rinnalle. Tarkoitus on saada vielä tämän kesän kuluessa käyttökuntoon kahdesta kolmeen saunaa lisää, kertoo Saija Silen saunakylää ylläpitävästä Suomen saunakulttuuri ry:stä.

Saunojen kunnostustyötä tehdään talkoilla ja rahoitetaan käyttömaksuilla sekä niin sanottujen saunakummien lahjoituksilla. Saunakummius tarkoittaa, että jokin taho ryhtyy yksittäisen saunan suojelijaksi tietyllä summalla. Varat käytetään kyseisen saunan pelastamiseen.

Tuorein saunakummi-lahjoitus on kansanperinnejärjestö Taivaannaula ry:n jäseniltä. Yhdistyksen taloudellinen tuki ja talkootyö mahdollistavat satavuotiaan Hiltusen savusaunan kunnostuksen. Työhön päästään todennäköisesti ensi kesänä, Silen arvioi.

Saunojen kunnostamisessa riittää työtä vielä vuosiksi

Jämsän Juokslahdessa sijaiseva saunakylä on vielä rakennusvaiheessa. Aeimmin Muuramessa sijainneiden historiallisten saunojen siirto Jämsän Juokslahteen alkoi vuonna 2015.

Tällä hetkellä 24 siirretystä saunasta kylpemiskunnossa on kolme. Lähivuosina noin puolet saunoista on tarkoitus kunnostaa yleisön käyttöön. Loput remontoidaan museosaunoiksi.

Koko Suomi saunoo lauantaina

Jämsän saunakylän perinnesaunoihin pääsee tutustumaan Suomen Saunakulttuuri ry:n tapahtumissa ja talkoissa. Saunakylän ovet ovat avoinna myös huomenna, kun Ylen koko kesän kestänyt Saunapäivä-kampanja huipentuu koko Suomen yhteiseen löylyttelyyn.

Jämsän saunakylän talkoita ja savusaunan lämmitystä seurataan myös Saunapäivän tv-lähetyksessä, jossa vieraillaan avoimissa saunoissa eri puolilla Suomea.

Tv-lähetys vierailee Jämsän Saunakylässä noin kello 19.50. Jyväskylässä vieraillaan yksityisessä saunassa hieman kello 21.30 jälkeen. Myös Radio Suomi lähettää Saunapäivä-ohjelmaa 24 tuntia.

Osoitteessa yle.fi/saunapaiva on julkaistu kartta, josta voi katsoa muutkin Saunapäivänä yleisölle auki olevat saunat.

Suomalainen saunomisen kulttuuri on ensimmäinen asia, jota Suomesta haetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.