1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjällä pahoinpidellyksi meikattujen naisten kuvat leviävät somessa – Aktivistit haluavat kriminalisoida perheväkivallan

Vuonna 2017 parisuhdeväkivalta poistettiin rikoslaista Venäjällä. Nyt enemmistö haluaisi kumota muutoksen.

perheväkivalta
Moskovassa järjestettiin mielenosoitus ihmisoikeuksien puolesta 13. heinäkuuta 2019. Hiuksensa violetiksi värjännyt nainen pitelee vasemmassa kädessään kylttiä. Oikeassa kädessään hän pitelee älykännykkää ja ilmeisesti ottaa selfietä.
Moskovassa järjestettiin mielenosoitus ihmisoikeuksien puolesta 13. heinäkuuta 2019.Mikhail Tereshchenko / TASS / AOP

Tuhannet venäläisnaiset ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa naisia on meikattu näyttämään väkivallan uhreilta.

Kuvissa maskeeratuista haavoista vuotaa tekoverta ja kasvoihin on maalattu näyttäviä mustelmia.

Sosiaalisen median julkaisut linkittävät adressiin (siirryt toiseen palveluun), jossa vaaditaan uutta perheväkivaltalakia. Sen on allekirjoittanut yli 610 000 ihmistä.

Kampanjan järjestäjät Alena Popova ja Alexandra Mitroshina kehottavat naisia jakamaan kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella "En halunnut kuolla" (#янехотелаумирать). Aihetunniste on avainsana, joka yhdistää sosiaalisen median julkaisut yhteen.

Mitroshina on some-julkaisuissaan viitatannut Olga Sadykova nimiseen venäläisnaiseen, jonka on uutisoitu joutuneen oman aviomiehensä surmaamaksi. Omaisten mukaan rikos tapahtui naisen 8-vuotiaan lapsen edessä.

Heinäkuussa kuollut Sadykova oli aiemmin ilmoittanut aviomiehestään poliisille, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

– Olga olisi elossa, jos meillä olisi perheväkivaltalaki, Mitroshina sanoo.

Venäjän lainsäädäntö ei määrittele kotiväkivaltaa rikkomukseksi eikä lähestymiskiellon hakeminen väkivaltaiselle kumppanille ole mahdollista.

Venäjällä hyväksyttiin vuonna 2017 laki, joka poisti kotiväkivallan rikoslaista. Oman perheenjäsenen pahoinpitelystä voi selvitä sakoilla, jos tekoa ei toista vuoden sisällä.

Lakimuutosta vastustaneiden mukaan muutos nakersi naisten suojaa väkivaltaa vastaan. Kannattajien mukaan tarkoituksena oli vähentää valtion mahdollisuutta puuttua "perheen sisäisiin asioihin", kuten oman lapsen kurinpitoon.

Joka viides venäläinen nainen kokenut väkivaltaa kotona

Vuosittain yli 16 miljoonaa naista Venäjällä kärsii kotona tapahtuvasta väkivallasta, arvioi lakimuutosta ajava verkkosivusto (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän sisäministeriön vuoden 2008 arvion mukaan jopa 40 prosenttia kaikista vakavista väkivaltarikoksista tehdään perhepiirissä. Venäjällä ei ole virallista, yhtenäistä tietokantaa kotiväkivallan uhreista, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportti vuodelta 2018 (siirryt toiseen palveluun).

Raportin mukaan ainakin joka viides venäläinen nainen on kokenut fyysistä väkivaltaa kumppaninsa tai aviomiehensä toimesta elämänsä aikana. On kolme kertaa todennäköisempää joutua perheenjäsenen kuin tuntemattoman henkilön väkivallan kohteeksi, raportti kertoo.

Valtaosa uhreista ei ilmoita tapauksesta eteenpäin ja vain noin kolme prosenttia väkivallanteoista päätyy oikeuteen saakka. Yksi syy tähän on se, että monesti todisteiden kerääminen jää uhrin omalle vastuulle, eikä oikeusapua ole saatavilla. Nämä epäkohdat lakimuutosta ajavat haluaisivat muuttaa (siirryt toiseen palveluun).

Perheväkivallan kriminalisoimisen puolesta kampanjoiva Alena Popova kertoo BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) aluksi epäröineensä sitä, onko Instagram sopiva väylä väkivallan uhrien oikeuksien ajamiselle.

Popovan mukaan kampanjaan osallistuneet ovat saaneet paljon negatiivista palautetta, mutta itse viesti on mennyt läpi – lakialoite otetaan nyt käsittelyyn tosissaan.

Yleinen mielipide lakimuutoksen kannalla

Joulukuussa ajatushautomo Public Opinion Foundation kertoi, että 55 prosenttia venäläisistä ajatteli, että kotiväkivaltaa pitäisi käsitellä rikoksena. Yksi neljästä kannatti vuoden 2017 lakimuutosta.

Venäjän oikeusministeriö on uutistoimisto Reutersin mukaan kommentoinut aihetta. Vaikka kotiväkivallan kieltävää lakia ei ole, väkivallanteot voivat täyttää ministeriön mukaan muiden rangaistavien tekojen kriteerit, kuten kidutuksen ja ruumiinvammojen tuottamuksen.

Kampanjan julkaisun jälkeen parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko sanoi, että lainsäätäjät etsivät keinoja kotiväkivallan uhrien suojelun parantamiseksi, paikallinen media kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Popovan mukaan tämä herättää henkiin toiveet siitä, että viisi vuotta kampanjoitu lakialoite voitaisiin vielä ottaa käyttöön.

Kolmen teini-ikäisen sisaruksen murhaoikeudenkäynti on herättänyt kiivasta keskustelua kotiväkivallasta Venäjällä. Siskoksia syytetään isänsä murhasta. Heidän kerrotaan kärsineen vuosien ajan (siirryt toiseen palveluun) fyysisestä ja seksuaalisesta väkivallasta.

Popovan ja Mitroshinan Instagramissa jakamat kuvat ovat saaneet lähes puoli miljoonaa tykkäystä. Julkaisuisssa viitataan rikoksiin, jotka aktivistien mukaan olisi ollut mahdollista estää paremmalla lainsäädännöllä

– Khachaturian siskojen tapausta ei olisi olemassa, jos valtio olisi puuttunut tilanteeseen ajoissa ja antanut suojelumääräyksen, Popova kirjoitti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lue myös:

Venäläisnainen pakeni maasta perheväkivaltaa henkensä uhalla – "Haluan, että se hirviö tuomitaan"

Larissa pakeni perheväkivaltaa naisten turvataloon Pietarissa – "Poliisi ei tullut apuun"

Venäjä on poistamassa perheväkivallan rikoslaista – lakiesitys eteni duumassa

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi