1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Korea: Pohjois-Korean talous supistunut eniten sitten 1990-luvun nälänhädän

Etelä-Korean talousluvut ovat moninkertaisesti Pohjois-Koreaa paremmat.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seurasi uudentyyppisen taktisen aseen laukaisua torstaina maan virallisen uutistoimiston julkaisemassa kuvassa.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seurasi uudentyyppisen taktisen aseen laukaisua torstaina maan virallisen uutistoimiston julkaisemassa kuvassa. EPA / KCNA

Pohjois-Korean talous heikentyi viime vuonna eniten sitten maata 1990-luvulla koetelleen nälänhädän, sanoo Etelä-Korean keskuspankki. Sen mukaan Pohjoisen bruttokansantuote laski 4,1 prosenttia viime vuonna. Vuonna 2017 laskua kertyi 3,5 prosenttia.

Lasku oli suurin sitten vuoden 1997. Tuolloin satoja tuhansia tai jopa miljoonia pohjoiskorealaisia kuoli nälänhätään.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen komitea varoitti vasta viime viikolla, että aliravitsemus ja sairaudet ovat yleistyneet Pohjois-Koreassa. Vuoden sato on jäämässä kuivuuden vuoksi puoleen odotetusta. Pelkona on, että tämä pahentaa pohjoiskorealaisten tilannetta entisestään.

Luvut kaukana naapurista

Pohjois-Korea ei itse julkaise taloustilastojaan, joten maan tilanne jää ulkopuolisten arvioitavaksi.

Pohjois-Korea on ulkovaltojen kanssa huonoissa väleissä ydinaseohjelmansa vuoksi, ja sitä vastaan on asetettu talouspakotteita. Niiden myötä Pohjois-Korean vienti laski viime vuonna yli 85 prosenttia, Etelä-Korean keskuspankki sanoo.

YK:n turvaneuvosto kielsi vuonna 2017 viennin Pohjois-Korean päätuotteilta, kuten hiileltä, kalatuotteilta ja tekstiileiltä.

Pohjois-Korean bruttokansantulon arvioitiin viime vuonna olleen runsaat 27 miljardia euroa, vain kaksi prosenttia Etelä-Korean vastaavasta luvusta.

Etelä-Korean keskuspankin mukaan tulo henkeä kohti oli viime vuonna noin tuhat euroa. Etelässä luku on 26 kertaa korkeampi.

Etelä-Korean keskuspankin arvioista kertoo uutistoimisto AFP.

Hiljattain sekä uhittelua että tapaamisia

Pohjois-Korea herätti etelänaapurissaan närää viimeksi torstaina, kun se ampui mereen kaksi lyhyen kantaman ohjusta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat Koreoiden rajalla kesäkuun lopulla.

Esillä oli myös keskeytyneiden neuvotteluiden jatkaminen, mutta Etelä-Korean ja Yhdysvaltain lähestyvä yhteinen sotaharjoitus on saanut Pohjois-Korean ärtymään.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi