Nuoret hyödyntävät maksutonta ehkäisyä hyvin

Hämeenlinnassa ja Janakkalassa on tarjottu viime keväästä asti mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn.

raskauden ehkäisy
Ehkäisypillereitä ja kondomi.
FINSEX-tutkimuksen mukaan suomalaisista neljäsosa ilmoitti viimeisimmän yhdyntänsä ehkäisymenetelmäksi kondomin. Ehkäisypilleriä tai kierukkaa käytti ehkäisymenetelmänä noin 23 prosenttia kumpaakin. AOP

Kanta-Hämeessä lähes kaikki kunnat tarjoavat nuorille mahdollisuuden maksuttomaan ehkäisyyn. Viimeisimpänä maksutonta ehkäisyä alkoivat tarjota Hämeenlinna ja Janakkala. Molemmissa kunnissa maksuton ehkäisy tuli mahdolliseksi helmikuussa ja nuoret ovat hyödyntäneet sitä hyvin.

– Vastaanottoajat ovat olleet alusta alkaen täysiä, kertoo Hämeenlinnan keskusneuvolan neuvolaterveydenhoitaja Mervi El Awid.

Samoilla linjoilla on myös Janakkalan sairaalan ylihoitaja Sini Kelo.

– Ehkäisyä hakeneiden tarkkaa lukumäärää on vaikea sanoa, mutta suuruusluokassa puhutaan noin 150 nuoresta. Etenkin aluksi kysyntä oli suurempaa.

Hämeenlinna tarjoaa pitkäkestoista ehkäisyä alle 21-vuotiaille naisille. Janakkalassa ehkäisyä on vastaavasti tarjolla 15–19-vuotiaille nuorille.

Vaikka terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Väestöliitto suosittelevat maksutonta ehkäisyä, niin yhä vain harva kunta tarjoaa sitä. Kanta-Hämeessä tilanne on hyvä, sillä kunnista vain Hattulassa ei ole mahdollista saada ilmaista ehkäisyä.

Päijät-Hämeessä tarjoavia kuntia ei sen sijaan ole ole yhtäkään.

Vastaanotolle usein vanhemman seurassa

Hämeenlinnan ja Janakkalan terveydenhuollosta kerrotaan, että usein nuori saapuu ensimmäiselle käynnille vanhemman seurassa. Ylihoitaja Sini Kelolla on kuitenkin toive.

– Olisi mukavaa, jos vastaanotolle tultaisiin poikaystävän kanssa. Tällöin ehkäisystä voitaisiin keskustella yhdessä.

Ajoittain myös vanhemmilta tarvittaisiin avoimempaa suhtautumista ehkäisyyn. Usein kyse on siitä, mikä ehkäisymenetelmä koetaan nuorelle oikeaksi.

– Välttämättä se ehkäisymenetelmä, jota itse on käyttänyt, ei sovikaan nuorelle. Kehot ovat kuitenkin kovin erilaisia, joten eri vaihtoehdoista olisi tärkeää keskustella avoimesti. Näin juuri nuorelle ja hänen terveydelleen sopiva menetelmä löytyy, toteaa Kelo.