Hyppää sisältöön

Poliisi: Seksuaalirikosten ilmoitusmäärä kasvoi 16 prosenttia

Esimerkiksi Oulun ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten alueilla lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin enemmän kuin vuosi sitten

Poliisin mukaan seksuaalirikosten määrä ei kuitenkaan ole lisääntynyt, mutta ilmoituksia tehdään aiempaa enemmän. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Seksuaalirikosten ilmoitusmäärät kasvoivat alkuvuoden aikana yli 16 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kertoo poliisi.

Poliisin mukaan seksuaalirikosten määrä ei kuitenkaan ole lisääntynyt, vaan ilmoituksia tehdään aiempaa enemmän.

Ilmoitusten määrää lisää myös pitkien rikossarjojen ilmitulo, jolloin lyhyelle ajalle kirjautuu useita ilmoituksia.

Ilmoitetuista seksuaalirikoksista noin 67 prosentissa tapauksista epäilty on tiedossa. Epäillyistä noin 28 prosenttia on ulkomaan kansalaisia. Koko viime vuoteen verrattuna ulkomaalaisten osuus on kasvanut noin kuusi prosenttia.

– On syytä huomioida, että näissä luvuissa ovat vain ilmoitettujen rikosten määrät eivätkä luvut näin ollen kerro, onko rikoksen tekijöiden määrä kasvanut. Toisin sanoen sama rikoksentekijä voi olla epäiltynä useammassa jutussa, poliisin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun)sanotaan.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan turvallisuusongelmat kasautuvat yhä pienemmälle väestöryhmälle ja tietyille alueille.

Oulussa seksuaalirikosten kasvu yli 100 prosenttia

Erityistä huomiota seksuaalirikokset ovat herättäneet Oulussa, kun Oulun poliisi tiedotti viime vuoden lopulla seksuaalirikosepäilyistä, joissa kaikissa oli ulkomaalainen epäilty ja uhrina alaikäinen tyttö. Laajasta seksuaalirikosvyyhdistä on nyt annettu kaikki tuomiot.

Erilaisten seksuaalirikosten kokonaismäärä kasvoi alkuvuoden aikana Oulussa yli 100 prosenttia edellisvuoden alkuun verrattuna. Koko Oulun poliisilaitoksen alueella erilaisia seksuaalirikoksia tuli poliisin tietoon alkuvuoden aikana 205 kappaletta.

Asia selviää Oulun poliisin tammi-kesäkuun rikostilastoista.

Raiskausrikoksia Oulun poliisilaitoksen alueella tuli poliisin tietoon lähes kaksinkertainen määrä verrattuna viime vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna. Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin 42 kappaletta enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Alkuvuoden aikana poliisilla oli yhteensä 152 seksuaalirikoksesta epäiltyä poliisin tiedossa. Näistä 60 oli ulkomaalaisia.

Oulu ei kuitenkaan ole ainoa paikka, jossa seksuaalirikosten määrä kasvoi.

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella seksuaalirikosten määrä kasvoi lähes 65 prosenttia, mikä on lukumäärällisesti 89 kappaletta. Kasvua tapahtui erityisesti lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä: määrä kasvoi lähes 105 prosenttia. Ilmoituksia niistä tehtiin 131 kappaletta.

Myös raiskausrikosten määrä kasvoi lähes 29 prosenttia, niitä kirjattiin 45 kappaletta.

Puolestaan Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella seksuaalirikosten määrä väheni alkuvuoden aikana lähes 13 prosenttia, joka on lukumäärällisesti 23 tapausta vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Raiskauksia oli kaksi tapausta vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla, ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli poliisin tietoon yhdeksän tapausta vähemmän kuin vuotta aiemmin.

26.7.2019 kello 13.24: Juttuun lisätty Oulun, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Suomen poliisilaitosten alueiden tilastot seksuaalirikosten määristä.

26.7.2019 kello 15.05: Täsmennetty, että ulkomaalaisten osuutta verrataan koko viime vuoden lukuihin.

.
.