Hyppää sisältöön

Ilmavoimien ex-komentaja valittaa Lemmenjoki-jupakasta saamastaan tuomiosta – asianajaja: "Hän ei viivytellyt"

Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen tuomittiin Helsingin hovioikeudessa sakkoihin, koska hän ei aloittanut esitutkintaa Lemmenjoen harjoituksen tapahtumista riittävän nopeasti.

Sampo Eskelinen Helsingin hovioikeudessa 6. toukokuuta. 2019 Kuva: Pekka Tynell / Yle

Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen valittaa Lemmenjoki-jutussa saamastaan tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Helsingin hovioikeus tuomitsi Eskelisen kesäkuussa 30 päiväsakon rangaistukseen palvelusrikoksesta.

Tapaus liittyy vuonna 2017 järjestettyyn vapaaehtoiseen harjoitukseen Ilmavoimien Lapinmajalla Inarissa. Harjoitusta johtaneen eversti Markus Päiviön epäasiallisesta käytöksestä nousi kohu ja johti myöhemmin tuomioihin Helsingin hovioikeudessa.

Päiviö tuomittiin Helsingin hovioikeudessa esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Eskelinen tuomittiin palvelusrikoksesta, koska ei hovioikeuden mukaan käynnistänyt esitutkintaa Päiviön rikosepäilystä viipymättä.

Eskelisen asianajaja Heikki Maunilan mukaan hänen päämiehensä tuomio on peruttava tai sitä on alennettava.

– Katsoimme, että Eskelinen ei ole viivytellyt. Hän on tehnyt selvittely- ja johtamistoimenpiteitä ja ilmoittanut tapauksesta sähköpostilla pääesikuntaan, Maunila sanoo.

Markus Päiviö on jo aiemmin ilmoittanut, ettei valita tuomiosta. Hovioikeuden mukaan Eskelisen valitus on tapauksessa ainoa.

Koska syytetyt olivat korkea-arvoisia upseereita, tapausta käsiteltiin käräjäoikeuden sijaan ensimmäisenä suoraan hovioikeudessa. Ja koska hovioikeus oli ensimmäinen oikeusaste, tuomiosta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen. Tavallisesti valituslupaa pitää hakea.

Eskelinen oli Ilmavoimien komentaja, kun Lemmenjoen harjoitus järjestettiin. Loppuvuodesta 2018 Eskelinen ilmoitti, ettei hae jatkoa Ilmavoimien komentajan määräaikaiseen virkaan. Uusi komentaja aloitti huhtikuun alussa 2019.

Päiviö oli harjoituksen aikaan puolestaan Karjalan Lennoston komentaja.

Hovioikeudessa käsiteltyjen syytteiden lisäksi Lemmenjoki-vyyhtiin liittyy vielä yksi tutkintahaara, jonka kohteena on Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg. Valtakunnansyyttäjänviraston määräämässä esitutkinnassa selvitetään, onko Lindberg syyllistynyt rikokseen rikkomalla sotilaskurinpidosta ja rikostorjunnasta Puolustusvoimissa annettuun lakiin perustuvia velvollisuuksiaan.