Kreivi Pietari Brahe keräsi ruokareseptejä – 1600-luvun ohjeita on nyt suomennettu

Reseptejä suomentanut Marjo Särkkä-Tirkkonen huomasi ruokien syntyneen helposti saatavilla olleista raaka-aineista.

Ristiina
Metsäjäniksiä.
Kreivi Pietari Brahen ohjeissa raaka-aineena käytetään muun muassa jänistä.Ismo Pekkarinen / AOP

Kreivi Pietari Brahen ruokareseptikokoelman ruokaohjeita on suomennettu.

Pietari Brahe valitsi nykyisin Mikkeliin kuuluvan Ristiinan savolaisläänitystensä hallintopaikaksi, erotti Ristiinan alueen 1600-luvun puolivälissä itsenäiseksi seurakunnaksi ja rakennutti Ristiinaan useita merkittäviä rakennuksia.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt Pietari Brahen kulinarismi. Kreivi kokosi elinaikanaan 600 ruokareseptin kokoelman.

– Vaikka kreivi oli varakasta aatelissukua, ruuissa on käytetty tavallisia ja helposti saatavilla olevia raaka-aineita. Varakkuus ja eksotiikka näkyvät ruuissa lähinnä mausteiden kautta, ruokaohjeita suomentanut Ruralia-instituutin erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen sanoo.

Särkkä-Tirkkonen kertoo, että ohjeissa käytetään paljon muun muassa erilaista riistaa. Eksotiikkaa ruokiin haettiin selkeästi tuontituotteisiin kuuluvista mausteista kuten kanelista, inkivääristä tai muskottipähkinästä.

– Kiinnitin huomiota siihen, että muskottipähkinää laitettiin useisiin sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

Pietari Brahen ruokia maistellaan tänä kesänä Ristiina-seuran järjestämällä risteilyllä. Särkkä-Tirkkonen kertoo ottaneensa käyttöön esimerkiksi kokoelmaan kuuluneen omenapiirakkareseptin.

Aikaisemmin kreivin ohjeita on koottu ainakin yhdeksi ruotsinkieliseksi kirjaksi.