Ekologisuus ja kemikaalien karttaminen ovat kasvattaneet luonnonkosmetiikan suosiota – pohjalainen yritys pyrkii vastaamaan kasvavaan kysyntään

Isokyröläiset ystävykset turhautuivat pari vuotta sitten, kun kaupan kosmetiikkahyllyltä ei löytynyt omalle iholle sopivia tuotteita. Ongelman he ratkaisivat pohjalaiseen tyyliin kehittämällä ne itse.

Luonnonkosmetiikan tuotannossa otetaan huomioon koko tuotteen elinkaari. Fiini käyttää pakkauksissaan muun muassa kierrätettävää lasia. Kuva: Iina Thomsson/Yle

Raaka-aineet omaan kosmetiikkaan Essi Rintamäki ja Heidi Sivula löysivät luonnosta. Näin sai alkunsa luonnonkosmetiikkaa valmistava ja myyvä yritys Fiini Naturally. Puolitoista vuotta pyörineen firman kysyntä on kasvanut jo sen verran, että laajentaminen on noussut ajankohtaiseksi.

Fiini Naturally ei ole ainut luonnonkosmetiikkayritys, jolla menee tällä hetkellä hyvin. Viime vuosina ihmisten kiinnostus luonnonkosmetiikkaan on kasvanut. Syyt tähän ovat moninaiset.

– Luulen, että ollaan havahduttu siihen kemikaalikuormaan, jonka otamme joka päivä vastaan erilaisten kosmetiikkatuotteiden ja myös kodin puhdistusaineiden mukana, Sivula kertoo.

.

Essi Rintamäen ja Heidi Sivulan yritys toimii vanhassa puutalossa., johon on tällä hetkellä rakenteilla tehokkaammat tuotantotilat. Kuva: Iina Thomsson/Yle

Luonnolliset raaka-aineet

Luonnonkosmetiikkaa ovat luonnollisista raaka-aineista valmistetut kosmetiikkatuotteet. Ne eivät sisällä synteettisia kemikaaleja, hajusteita tai väriaineita, Sivula tarkentaa käsitettä.

Monet kosmetiikkatuotteet sisältävät synteettisiä kemikaaleja eli kemian teollisuuden valmistamia yhdisteitä. Luonnonkosmetiikassa synteettiset ainesosat pyritään korvaamaan luonnollisilla raaka-aineilla.

Esimerkiksi meikkien säilöntäaineet sisältävät tällaisia synteettisia kemikaaleja, joten niiden käyttöä luonnonkosmetiikassa yritetään kokonaan välttää.

– Luonnonkosmetiikassa ei ole pakko käyttää vettä, mikä helpottaa tuotteen säilyvyyttä. Vesi tarjoaa bakteereille kasvualustan, minkä vuoksi sitä sisältävät tuotteet vaativat enemmän säilöntäaineita, Sivula selvittää.

Kokeet omilla kasvoilla

Vanhassa puutalossa toimivalle yritykselle on valmistumassa isommat tuotantotilat samaan rakennukseen. Samalla rakentuu myös omille ja muiden lähialueen yritysten tuotteille lifestyle-myymälä.

Näin pyritään vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään. Aluksi yritys toimi naisten kotona, mutta nopeasti tilat kävivät ahtaiksi ja muun elämän edessä epäkäytännöllisiksi.

Heidi Sivula pakkaa tuotteita tilaajille. Kuva: Iina Thomsson/Yle

Luonnonkosmetiikan kuluttajakunta on laaja. Erityisesti nuoret naiset ovat entistä kiinnostuneempia siitä, mitä kosmetiikkatuotteet pitävät sisällään. Asiakaskunnasta löytyy kuitenkin myös miehiä ja vanhempia asiakkaita.

Fiinin kosmetiikan testaajina toimivat yrittäjät itse. Sopivan tuotteen valmistus vaatii useita koe-eriä. Uusien tuotteiden testaajiksi joutuvat usein myös yrittäjien läheiset. Näin tuotteita saadaan testattua myös eri ikäiselle ja tyyppiselle iholle.

Kotimaisuudelle kannatusta

Kaikki luonnonkosmetiikkakaan ei ole automaattisesti hyvää.

– Löytyy paljon merkkejä, joissa käytetään esimerkiksi hajusteita. Ja vaikka nekin ovat luonnollisia eli eteerisistä öljyistä tehtyjä niin ne voivat sisältää allergeenejä, jotka eivät kaikille sovi, Sivula avaa.

Kosmetiikan tuoteselosteesta on pyritty tekemään mahdollisimman helppolukuinen ja kaikki tuotteen ainesosat on suomennettu pakkauksiin varsinaisten termien perään. Kuva: Iina Thomsson/Yle

Isokyröläiset yrittäjät suhtautuvat positiivisesti tulevaisuuteen luonnonkosmetiikka-alalla. Molemmat pystyvät tekemään yrityksessä kokopäivätyötä ja jälleenmyyjiä tuotteilla on ympäri Suomea.

– Toivotaan, että ihmiset kiinnostuvat entistä enemmän luonnonkosmetiikasta, mutta ennen kaikkea myös kotimaisista tuotteista. Kaikkein ekologisinta on, ettei toiselta puolen maapalloa jouduta tuomaan tuotteita tänne, kun kotimaassakin valintaa on, Sivula sanoo.