Räppäri Asap Rockyn pidätyksestä tuli maailmanpoliittinen ilmiö – tämän tiedämme tapauksesta nyt

Räppäri on peruuttanut useita tulevia keikkojaan tapauksen vuoksi. Tampereen Blockfest ei ole kuitenkaan vielä ilmoittanut peruvansa keikkaa.

rap
Rakim Mayers
Räppäri A$AP Rocky on saattanut tulehduttaa Ruotsin ja Yhdysvaltain hallinnon välit. Kuva on otettu räppärin Dubain-keikalta viime joulukuussa.AOP

Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn eli Rakim Mayersin pidätys on asettanut hänet maailmanpolitiikan silmään.

Pahoinpitelystä syytteen saaneen räppärin pidätystä on kommentoitu Yhdysvaltain presidenttiä myöten. Tapauksesta saadut viimeisimmät tiedot eivät ole kuitenkaan miellyttäneet presidentti Donald Trumpia.

Trump twiittasi olevansa pettynyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniin, kun räppäriä kohtaan päätettiin nostaa syyte pahoinpitelystä. Kolme päivää kestävä oikeudenkäynti alkaa ensi tiistaina.

Kuinka jenkkiräppärin pidätyksestä tuli maailmanpoliittinen ilmiö?

Katutappelu kesäkuun lopussa

Koko tapahtumaketju sai alkunsa kesäkuun 30. päivä, kun Asap Rocky joutui katutappeluun. Tappelu tallentui myös videolle.

Räppäri julkaisi tapauksesta Instagram-tilillään videon (siirryt toiseen palveluun). Hän kertoo videolla ja postauksessaan, että hän ja hänen seurueensa eivät tunteneet entuudestaan heitä seuranneita kahta miestä.

Miehet väittävät videolla räppärin henkivartijan rikkoneen kuulokkeet, joilla toinen miehistä oli aiemmin yrittänyt hakata henkivartijaa.

Videolla räppäri ja hänen henkivartijansa kehottavat miehiä lopettamaan seuraamisen ja lähtemään pois.

ASAP Rocky IG-video

Tapauksesta kuvatuilla muilla videoilla (siirryt toiseen palveluun) nähdään, kun räppäri ja hänen seurueensa hakkaavat ja potkivat maassa makaavaa miestä.

Räppäri ja kaksi muuta hänen seurueeseensa kuulunutta henkilöä pidätettiin 4. heinäkuuta. He ovat olleet siitä lähtien tutkintavankeudessa.

Pian tapauksen jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi ilmestyä Asap Rockyn vapauttamista vaativia #JusticeForRocky ja #FreeRocky -postauksia.

Trump sai puhelun Kanye Westiltä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi heinäkuun puolivälissä puhuneensa Asap Rockyn pidätyksestä räppäri Kanye Westin kanssa.

Myös Westin vaimo, tosi-tv-tähti Kim Kardashian West on ollut aktiivisesti julkisuudessa puhumassa räppärin vapauttamisesta. Kardashian on ajanut näkyvästi myös rikosoikeuden uudistusta Yhdysvalloissa.

Tässä vaiheessa tapaus on jo kaikkien huulilla ja julkinen paine kasvaa.

Monet julkkikset ovat myös ilmoittaneet (siirryt toiseen palveluun) boikotoivansa Ruotsia tapauksen takia.

Trump sanoo maksavansa räppärin takuut

Päivää myöhemmin Trump kertoi keskustelleensa Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa.

Trump kertoi tarjoutuneensa maksamaan räppärin takuut, jotta tämä voisi välttää tutkintavankeuden.

Ruotissa ei kuitenkaan ole käytössä takuujärjestelmää, joten räppärin vapauttaminen takuita vastaan olisi vastoin Ruotsin perustuslakia.

Lisäksi pääministeri Löfven korosti, että hallitus ja poliitikot eivät voi puuttua tapaukseen millään tavalla.

Räppärin pitämistä tutkintavankeudessa on perusteltu muun muassa sillä, että hänen pelätään lähtevän maasta.

Tulehtuivatko maiden välit?

Tänään tullut tieto syytteiden nostamisesta räppäriä kohtaan näyttäisi tulehduttaneen ainakin hetkellisesti Yhdysvaltain ja Ruotsin välejä.

Presidentti Trump twiittasi, että Yhdysvallat on auttanut Ruotsi paljon, mutta suhde ei näytä olevan kaksisuuntainen.

Tapaus näyttäisi ainakin siis puheen tasolla vaikuttavan maiden välisiin suhteisiin.

Peruuntuuko Suomen keikka?

Asap Rocky esiintymässä Blockfest-festivaaleilla 20. elokuuta 2016.
Asap Rocky esiintyi Blockfest-festivaaleilla 20. elokuuta 2016.Joni Haavisto / AOP

Asap Rocky on Tampereella 16. elokuuta alkavien Blockfest-festivaalien yksi pääesiintyjistä. Blockfest tai artisti eivät ole kuitenkaan vielä ilmoittaneet, että keikka olisi peruutettu.

Myös Blockfest on antanut tukensa räppärille.

View this post on Instagram

#justiceforrocky

A post shared by Blockfest (@blockfest) on

Erityisen mielenkiintoista tuen ilmaisemisesta tekee kuitenkin se, että festivaalin verkkosivuille on kirjattu (siirryt toiseen palveluun) festivaalin arvot. Niiden mukaan festivaalilla on "nollatoleranssi väkivaltaa ja aggressiivista käytöstä kohtaan."

Emme saaneet kiinni festivaalijärjestäjää kommentoimaan asiaa.

Lue lisää:

Trump: "Olen pettynyt Ruotsin pääministeriin" – vaatii Twitterissä Asap Rockya vapaaksi

Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky pidätettynä Tukholmassa tappelun seurauksena – Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille

Flow ja Weekend joutuivat pulaan, tähtiesiintyjät peruivat äkillisesti – Rock-vaikuttaja toivoisi ohareiden tekijöille rajumpia sanktioita