Partiolaiset vaihtoivat solmut kaupungin budjettiin – yhteiskuntalaaksossa opetellaan, miten Suomi toimii 

Perinteisten partiotaitojen rinnalla partiossa opetellaan entistä enemmän yhteiskunnallisia asioita. 

partio
Partiolaiset rakentavat koivuista aitaa leirillä.
Rakentaminen on partiolaisille tuttua hommaa.Ari Haimakainen / Yle

Solmut, nuotiolaulut ja perinteiset erätaidot eivät enää ole partioliikkeen koko kuva. Nyt harjoitellaan muun muassa kunnallista päätöksentekoa, työelämätaitoja ja yrittäjyyttä.

Pohjois-Karjalassa Nurmeksessa on menossa Järvi-Suomen Partiolaisten neljäs ja suurin piirileiri. Hyvärilän nuoriso -ja matkailukeskuksen laajoille nurmikoille on levittäytynyt valtava telttakylä ja liki 2 400 lasta, nuorta ja aikuista Suomesta ja ulkomailta.

RYSKE-leirin erikoisuus on yhteiskuntalaakso, jossa opetellaan yhteiskunnan toimintaa ja siihen liittyviä tietoja ja taitoja. Edustettuina ovat kaikki sektorit eli julkinen, yksityinen ja kolmas sektori.

Leiriläiset muun muassa tutustuvat metsäalaan ja kunnalliseen päätöksentekoon, väittelevät kaivostyön ja luonnonsuojelun eroista sekä pohtivat yrittäjyyttä ja esteettömyyttä.

– Esimerkiksi julkisen sektorin eli kuntien ja valtion rastilla leiriläiset jakavat kaupungin budjettia, tutkivat aloitteita sekä toimivat kokouksen puheenjohtajana tai pöytäkirjantarkastajana, kertoo laaksopäällikkö Lotta Leinonen Anttolan Viiriäisistä Oulusta.

Partiolainen Lotta Leinonen hymyilee metsän keskellä Nurmeksen leirillä.
Laaksopäällikkö Lotta Leinonen vastaa yhteiskuntalaakson tarjonnasta.Ari Haimakainen / Yle

Monipuolisuus avainsana

Yhteiskuntalaakso on nyt ensimmäistä kertaa mukana Järvi-Suomen Partiolaisten piirileirin ohjelmassa. Kahdeksan vuotta partiossa ollut Anniina Fager Halssilan Haukoista Jyväskylästä on tyytyväinen leirin antiin.

– Minua kiinnostaa luonnonsuojelu ja sellaiset asiat, koska haluan pitää luonnon puhtaana. Täällä leirillä käsitellään metsää monipuolisesti ja täällä oppii tosi paljon uusia asioita.

Nurmeksen leirin erikoisuutta, yhteiskuntalaaksoa, ja sen antia pitää merkittävänä myös jyväskyläläinen Joni Kainulainen. Hänen lippukuntansa on Vesangan Mesikämmen.

– Kyllä nämä ovat erittäin tärkeitä ja tarpeellisia teemoja. Vielä en osaa sanoa, mikä näistä kiinnostaa kaikkein eniten.

Monipuolisuus ja eri näkökulmat on avainsana partioliikkeen kasvatustavoitteissa, vakuuuttaa leirinjohtaja Anni Miettinen Kallan Tytöistä Kuopiosta.

– Mitään tiettyä mallia meillä ei ole, vaan jokainen valitsee oman polkunsa ja uransa, miten elämässä etenee. Toki me toki pyrimme huomioimaan monipuolisesti erilaisia yhteiskunnallisia asioita, hyvänä esimerkkinä on ilmastonmuutos.

Järvi-Suomen Partiolaisten piirileiri Nurmeksessa ei ole ainoa leiri, jossa yhteiskunnalliset asiat ovat vahvasti esillä.

Esimerkiksi Hämeen Partiolaisten piirileirillä on teemoina globaalikasvatus, kestävä kehitys ja erilaisuuden hyväksyminen.