1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juomaveden saastuminen

Halsuan ylikyläläisten poikkeustila jatkuu: vettä keitetään osassa kylää jo pian kuudetta viikkoa, bakteeri voi muhia vielä vesiverkostossa

Kuluttajien vesihanoista tällä viikolla otetuista näytteistä löytyi edelleen suolistoperäisiä bakteereita.

Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Juomaveden keittokehotus jatkuu kohta jo kuudetta viikkoa osassa Halsuan Ylikylää. Kehotus koskee vesiosuuskunnan alueella 120 kotitaloutta.

Tällä viikolla kuluttajien vesihanoista otettiin neljä näytettä, ja yhdestä löytyi edelleen suolistoperäisiä bakteereita.

Vesijohtoverkostossa saattaa siis edelleen olla taudinaiheuttajia. Vesiosuuskunta yrittää nyt puhdistaa verkostoa voimakkaalla huuhtelulla.

Uudet näytteet otetaan ensi viikolla. Mikäli bakteereita vielä löytyy, joudutaan verkostoa desinfioimaan. Mahdollisesta kloorauksesta ilmoitetaan asukkaille etukäteen.

Kuitenkin vedenottamolta viime viikolla otetut näytteet olivat jo puhtaat. Käytössä olleiden rengaskaivojen ja uuden, käyttöön otettavan siiviläputkikaivon vettä voi käyttää talousvetenä.

Saastumisen syy ei ole selvinnyt

Ylikylän 120 kotitaloutta joutuu siis edelleen keittämään juomavedeksi ja ruuanlaittoon käyttämänsä veden, muistuttaa ympäristöterveydenhuolto tiedotteessaan. Vettä on keitettävä vähintään viisi minuuttia.

Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävästi. Hanavesi kelpaa peseytymiseen, siivoamiseen, eläimille ja tiskaamiseen, mutta astiat pitää kuivata huolellisesti.

Juomaveden keittokehotus annettiin kotitalouksille jo ennen juhannusta.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja Mari Viirret kertoo, että bakteerien alkuperää tuskin saadaan koskaan selville.

– Raakavesikaivossa on varmaan ollut vuotopaikka, mistä sinne on päässyt epäpuhtauksia pintaveden mukana. Se on vahvin epäilys veden saastumiselle, sanoo Viirret.

Sairastapauksia ei ole toistaiseksi tullut terveysvalvonnan tietoon.