Hyppää sisältöön

Moskovassa oppositio aikoo uhmata mielenosoituskieltoa ja marssia – Mistä vaalikapinassa kyse?

Kymmenettuhannet osallistuivat mielenosoituksiin opposition kandidaattien puolesta viime viikolla.

Mielenosoittajia kismitti se, että osa kandidaateista ei ole saanut lupaa rekisteröityä ehdokkaaksi paikallishallinnon vaaleihin. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Moskovassa osoitetaan jälleen mieltä reilujen paikallisvaalien puolesta.

Paikallishallinnon vaalit pidetään syyskuun alussa, mutta osa opposition kandidaateista ei ole voinut rekisteröityä, sillä hallinto hylkäsi heidän keräämänsä kannatusallekirjoitukset.

Keskiviikkona juoksulenkiltä pidätetty oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on uhannut mielenosoituksen olevan suurempi kuin viikko sitten. Viime lauantaina noin 20 000 ihmistä osoitti mieltään Moskovassa.

Tuhannet ihmiset vaativat oppositon ehdokkaille pääsyn syyskuun paikallisvaaleihin 20. heinäkuuta pidetyssä mielenosoituksessa Moskovassa. Kuva: Sergei Ilnitski / EPA

Kommersantin toimittajan (siirryt toiseen palveluun) Andrei Pertsevin mukaan valtaapitävät ovat itse aiheuttaneet laajan vaalikapinan, kun eivät halua jakaa valtaansa alemmilleen.

Odotukset matalalla

Venäläisasiantuntija ei kuitenkaan odota tänä lauantaina Moskovaan suurta määrä protestoivia ihmisiä.

– Tämänkertaiset mielenosoitukset ei ole saaneet lupaa viranomaisilta, joten tuskin paikalle tulee niin paljon ihmisiä kuin viime lauantaina, kertoo ajatushautomo Carnegie Moskow Centerin ja tutkimuslaitos Levada-keskuksen asiantuntija Denis Volkov puhelimistse Ylelle.

Hän arvioi, että paikalle tulee noin 5 000 ihmistä. Aina on mahdollista myös suurempi määrä osallistujia.

Toisaalta levottomuuksia on Volkovin mukaan luvassa, vaikka vain pienikin määrä ihmisiä kokoontuu.

– Poliisi pidättää ihmisiä, kuten näimme 12. kesäkuuta mielenosoituksessa, sanoo Volkov. Tuolloin ihmiset osoittivat mieltään pidätetyn toimittaja Golunovin puolesta ja satoja pidätettiin (siirryt toiseen palveluun).

Vähän valtaa, paljon näkyvyyttä

Vaikka syyskuussa järjestettävillä paikallisvaaleilla on vain vähän merkitystä vallan kannalta, Kreml kokee ne uhkana.

– Kreml ei halua uusien johtajien saavan lisää yleisöä, sanoo Volkov.

Moskovan paikallishallintolla ei ole vahvaa asemaa, mutta se voi edelleen sanoa sanansa esimerkiksi budjetista tai jättää tukematta pormestaria.

Moskovan pormestarina toimii Venäjän presidentti Vladimir Putinille uskollinen Sergei Sobjanin.

Volkov ei usko, että nyt estettyjä oppositiopoliitikkoja enää päästetään ehdokkaiksi paikallisvaaleihin.

Moskovan syyttäjä aloitti perjantaina tutkinnan (siirryt toiseen palveluun) 15 opposition kandidaattia vastaan tänään järjestettävän mielenosoituksen takia. Lauantain mielenosoitus on Venäjän lain mukaan laiton, sillä viranomaiset eivät ole sitä hyväksyneet.

Osan koteihin tehtiin yöllä etsintä, osaa kuulusteltiin, kertoi Meduza (siirryt toiseen palveluun).

Aleksei Navalnyi tervehti viime lauantaina mielenosoittajia. Kuva: Sergei Ilnitski / EPA

– Ehkä jutut eivät etene syytteisiin asti, mutta näin poliitikkoja testataan ja pelotellaan hiljaiseksi, arvelee Volkov.

Volkovin mukaan usein tämänkaltaiset jutut jäävät elämään omaa elämäänsä hallinnon rattaisiin eikä niitä päätetä helpolla.

Osa protestien aaltoa

Viime aikoina Venäjällä on osoitettu tänä keväänä mieltä ympäristöasioista, kun alueilla on vastustettu kaupunkien roskien kuljettamista heidän lähelleen tai yleisesti uutta roskankuljetuslakia.

Myös Jekaterinburgissa järjestettiin toukokuun alussa protesteja suunnitellun katedraalin työmaata vastaan. Katedraali aiottiin rakentaa suosittuun puistoon.

Lopulta rakentamista lykättiin (siirryt toiseen palveluun) ja kaupunkilaisten mielipidettä aiotaan kysyä mielipidekyselyllä.

Volkovin mukaan venäläiset ovat näyttäneet olevansa valmiita puolustamaan oikeuksiaan, mutta hän ei usko valtaviin mielensoitusliikkeisiin.

– Sanoisin, että suurin osa venäläisistä ei kuitenkaan seuraa näitä mielenosoittajia. He eivät tunne yhtenäisyyttä näihin asioihin, sanoo Volkov.

Toisaalta Kreml on ollut tänä vuonna valmis taipumaan, mutta vain osassa asioita.

– Siellä missä ei ole niin paljon pelissä tai vallasta kyse, Kreml tekee kyllä kompromisseja, kuten Jekaterinburgin ja Ivan Golunovin kohdalla, sanoo Volkov.

Golunov on toimittaja, joka pidätettiin kesäkuussa ja omien sanojensa mukaan pahoinpideltiin tässä yhteydessä. Korruptiota tutkiva toimittaja yritettiin hiljentää tekaistuilla huumesyytteillä. Pidätys nostatti mielenilmauksia lehdistössä ja kaduilla.

Lopulta syytteistä luovuttiin ja lisäksi Putin erotti kaksi kenraalimajurin arvoista poliisipäällikköä.

Lue myös:

.
.