Suurlippu saatiin taas salkoon Haminassa – lopullisen käyttöluvan myöntäminen menee syksyyn

Viimeisin ongelma oli se, että lipun vapaan pyörimisen mahdollistava mekanismi ei toiminut.

liputus
Lippu liehuu Haminan suurlippuntagossa
Arkistokuva. Suurlippu nostettiin ensimmäistä kertaa salkoon Haminassa huhtikuun ensimmäisenä päivänä.Tiina Karppi / Yle

Pitkään erilaisista vioista kärsinyt Haminan suurlippu on jälleen saatu nostettua satametriseen lipputankoon. Viimeisin ongelma oli se, että lipun vapaan pyörimisen mahdollistava mekanismi ei toiminut, mutta nyt se on saatu korjattua.

Lipputanko on seissyt paikallaan viime syksystä lähtien, mutta sille ei ole vieläkään myönnetty lopullista käyttöönottolupaa.

Koripallokentän kokoinen Suomen lippu liehuu siis tällä hetkellä väliaikaisen luvan turvin. Ensimmäisen kerran lippu saatiin nostettua huhtikuun alussa.

Lopullinen käyttöönottolupa vaatii vielä ainakin tuulimittarin ja lentoestevalon korjaamista ja tangosta pitää ottaa koepaloja lujuustutkimuksia varten. Tuulimittari on tärkeä, koska sen avulla lippu voidaan automaattisesti laskea alas liian kovalla tuulella.

Tämä vaatisi riittävän kokoisen nosturin saamista paikalle, mutta sen maksajasta on vielä epäselvyyttä. Haminan kaupungin mukaan nosturin pitäisi saapua elo-syyskuun aikana.

Lipputangon kestävyydestä on ollut epäselvyyttä jo pitkään.