Independent: Isis-leirin naiset keräävät kotiinpaluurahaa joukkorahoituksella – haluavat maksaa ihmissalakuljettajille Eurooppaan pääsystä

Lahjoituksia on kertynyt yli 3 000 euroa. Hämäyksen vuoksi keräyskohteina ovat kuherruskuukausi ja nyrkkeilyottelu.

Isis
Al-Holin pakolaisleiri
Syyrian al-Holin leirin naisia ja lapsia. Kuva on otettu toukokuussa 2019.Antti Kuronen / Yle

Isis-taistelijoiden vaimoille ja lapsille tarkoitetulla al-Holin leirillä Syyriassa olevat naiset ovat ryhtyneet keräämään rahaa palatakseen kotimaihinsa. The Independent -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) naisten puolesta on perustettu ainakin kaksi joukkorahoituskampanjaa, joilla kerätään lahjoituksia.

Kampanjoiden avulla naisille on annettu PayPal-maksuvälityspalvelun avulla jo yli 3 000 euroa. Independentin mukaan kerätty summa on todennäköisesti tätä suurempi.

Jotta rahankeräyksen todellinen kohde ei paljastuisi, on kohteiksi merkitty kuherruskuukausi Wienissä ja nyrkkeilyottelu. Lahjoittajia on muistutettu siitä, ettei näiden kannata käyttää islamilaisia termejä, jotta keräyksen todellinen kohde ei paljastu PayPalille.

Toinen joukkorahoituskampanjoista on nimeltään Oikeutta sisarille ja se on perustettu viime kuussa Saksassa. Independentin mukaan se näyttää olevan kohdennettu Euroopassa asuville Isisin kannattajille. Toisen kampanjan tavoitteena on kerätä rahaa, jotta naiset voisivat maksaa ihmissalakuljettajille Eurooppaan päästäkseen.

Naiset vetoavat lahjoittajiin viesteissä

Keräysten mainostamiseksi on julkaistu videoita ja naisten kirjoittamia viestejä. Englanniksi, saksaksi ja arabiaksi tehtyjä viestejä on julkaistu ainakin Isisiin liittyvällä kanavalla Telegram-viestipalvelussa. Viesteissä naiset kertovat surkeista oloistaan leirillä "kuffarien" eli ei-uskovien käsissä.

Independentin mukaan Isis-terroristijärjestöön linkittyvän miehen ylläpitämä Telegram-kanava on nyt suljettu, eikä keräyksen jatkumisesta ole varmuutta. Joukkorahoituskampanjan paljasti ensimmäisenä Rojava Information Centre -aktivistiryhmä.

Vastaavia keräyskampanjoita on aloitettu aiemminkin. Terroristijärjestö al-Qaidan tukijoiden tammikuussa käynnistämän kampanjan aktiivit ovat ilmoittaneet saaneensa lahjoitusvarojen avulla al-Holin leiriltä pois neljä naista.

Syyrian al-Holin leirillä on tuhansia Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia. Heidän joukossaan on myös kymmeniä suomalaistaustaisia naisia ja lapsia. Useissa maissa on käyty kiivasta väittelyä siitä, pitäisikö lapset ja naiset päästää palaamaan leiriltä kotimaihinsa.

Esimerkiksi Britannian hallitus katsoo leirin naisten voivan aiheuttaa kotimaahan palatessaan merkittävän uhan kansalliselle turvallisuudelle.

Lisää aiheesta:

Unicef vetoaa: Al-Holin lapsista on otettava vastuu – paahtava kuumuus on lisännyt ripulitapauksia leirillä

Ulkoministeri Haavisto Isis-leirillä olevista: Suomalaisilla on aina oikeus palata kotiin

Punainen Risti: Hakekaa kansalaisenne al-Holin leiriltä

Isis-leirin suomalaisnaiset haluavat kotiin, omaiset maksaisivat matkan, miksi edes lapsia ei haeta? Rinne: "Emme voi vain mennä leirille ja viedä ihmisiä pois"