1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Naantalin unikeonpäivä

Pitkä työ kunnallispolitiikan huipulla palkittiin mojovalla molskahduksella Naantalissa

Yhteisten asioiden hoitaminen ei ole aina kuivaa. Sen sai lauantaiaamuna huomata Unikekona mereen heitetty Markku Tuuna.

Vuoden 2019 virallinen Unikeko on Markku Tuuna. Kuva: Yle / Lassi Lähteenmäki

Naantalin vanhankaupungin venesatamaan oli kerääntynyt satoja uteliaita kaupunkilaisia. Tarkoin varjeltu salaisuus, tämän vuoden Suomen virallinen Unikeko, paljastui aamulla seitsemän aikaan.

Rumpujen päristellessä Unikeon sänky kannetaan arvokkaasti vanhankaupungin laiturille. Nopea käännös, peitto heilahtaa ja veteen molskahtaa Naantalin kaupunginhallitusta liki 20 vuotta johtanut Markku Tuuna.

Raumalta kotoisin oleva Tuuna myönsi, että homma jännitti aika paljon. Kantajien keskustelu kuului matkan aikana hyvin peiton alle.

– Tuntui, että mitähän tästä oikein tulee, Tuuna kuittasi hetkeä myöhemmin laiturilla tukka märkänä ja hymy huulilla.

Kylpylävieraiden huvia

Suomalaiseen almanakkaan Unikeonpäivä tuli vuonna 1652. Unikeonpäivään tarttuivat alussa varsinkin kylpylät, joissa haluttiin kehittää uusia huvitusmuotoja kylpylävieraille.

Naantalissa juhlaa on vietetty ainakin jo 1880-luvulla. Unisia kaupunkilaisia herätettiin raastavalla meluamisella eli laulamalla, soittamalla ja talojen ikkunoita kolistelemalla. Tämä herätysperinne elää kaupungissa yhä.

1950-luvulta lähtien Naantalin Unikeonpäivän viettoon syntyi uusia piirteitä, joista näkyvin on ennalta valitun Unikeon mereen heitto.

Tänä kesänä vietettiin nykymuotoisen Unikeonjuhlan 60-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden kunniaksi Unikekoilumelskettä on ollut koko viikonlopun ajan.

Unikekoina ovat vuosikymmenten saatossa Naantalin veteen molskahtaneet mm. kirjailija Tuulikki Soini, Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras, laulaja Lea Laven, juoksija Olavi Vuorisalo, säveltäjä Olli Kortekangas, elokuvaohjaaja Timo Koivusalo ja tohtori Pentti Arajärvi.

Pitkä kunnallistyö palkittiin

Politiikka on tämän vuoden Unikeon Markku Tuunan mukaan kestävyyslaji, joka toimii hyvällä innostuksella höystettynä.

Tuuna pitää matkailua erittäin tärkeänä asiana kaupungille, samoin hyvää yhteistyötä matkailun toimijoiden kesken. Lisäksi hän on tyytyväinen, että kaupungin satama on muuttuneissakin olosuhteissa kehittynyt hyvin.

Tuuna on ollut mukana kunnallispolitiikassa 23 vuotta. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät hän jätti tänä kesänä ja siirtyi hallituksen rivijäseneksi. Ylimääräisen ajan hän aikoo käyttää lastenlasten hyväksi.

Markku Tuuna valmistui vuonna 1979 kauppatieteiden maisteriksi. Hän opiskeli samaan aikaan myös Turun yliopistossa oikeustieteitä. Varatuomarin arvon hän sai vuonna 1987. Tuunalla on Naantalissa myös oma lakiasiaintoimisto.

Tuuna asuu meren rannalla, Pitkäluodon saarella Rymättylässä Maija-vaimonsa kanssa.