1. yle.fi
  2. Uutiset

Saunapäivä-kampanja huipentui lauantai-iltana Ylen suoraan lähetykseen – katso Areenasta, kuinka Suomen ainutlaatuista saunakulttuuria juhlistettiin ympäri maata

Saunapäivä avaa ovet julkisiin ja yksityisiin saunoihin. Mukana on lähes tuhat saunaa.

saunat
Suuri Saunapäivä
Suuri Saunapäivä

Nyt on syytä saunoa, sillä koko kesän kestänyt Saunapäivä-kampanja huipentuu tänään.

Saunapäivän tarkoituksena on juhlistaa ainutlaatuista suomalaista saunakulttuuria ja tuoda suomalaisia yhteen saunomisen avulla.

Saunapäivään on ilmoittautunut mukaan lähes 1 000 saunaa ympäri Suomea. Mukana on niin julkisia kuin yksityisiäkin saunoja.

Tänään voi siis kiusaantumatta astella tuntemattoman ihmisen löylyihin tämän kotiin. Monet kotisaunaansa tarjoavat toivovat kuitenkin, että saunojat ilmoittavat tulostaan etukäteen.

Voit katsoa mukaan ilmoittautuneet saunat kartasta klikkaamalla tästä. Mahdolliset ennakkoilmoittautumisohjeet löydät klikkaamalla kartalla näkyvää saunaa. Voit myös lähettää kuvan meille saunahetkestäsi.

Ainutlaatuisia löylyjä yleisöltä suljetuissa saunoissa

Miltä kuulostaisi ilmaiset löylyt Rajavartiolaitoksen saunoissa Kuhmossa, Kuusamossa tai Suomussalmella?

Lapin ja Kainuun rajavartiolaitokset avaavat nimittäin Saunapäivää varten yhteensä kuusi saunaa, joihin yleisöltä on normaalisti pääsy kielletty.

Yksi näistä on Kuhmossa sijaitseva Urho Kekkosen veljen Jussi Kekkosen partiomajan sauna.

Mikäli mielii itse presidentti Kekkosen saunaan, on mahdollista suunnata Helsingissä Tamminiemeen. Saunaa ei kuitenkaan lämmitetä, mutta saunaan pääsee tutustumaan vaatteet päällä.

Saunominen kulttuuriperinnön listalle?

Saunapäivän tarkoituksena on myös edistää Suomen hanketta saada saunominen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Saunominen on ensimmäinen asia, jota Suomi hakee kyseiselle listalle.

Tuoreimpia listalle lisättyjä (siirryt toiseen palveluun) aineettoman kulttuuriperinnön kohteita ovat muun muassa jamaikalainen reggae-musiikki ja sveitsiläinen sekä itävaltalainen lumivyöryn torjunta.

Yle Radio Suomi saunoo 24 tuntia

Ylellä Saunapäivää juhlitaan niin radion, television kuin Areenan puolella.

Yle Radio Suomella vietetään 24 tuntia löylyissä. Lähetyksessä kuljetaan ympäri Suomen, ja saunalähetykseen voivat osallistua myös paikan päälle sattuneet kanssasaunojat.

Television puolella Saunapäivä huipentuu kello 19.30 kaksituntiseen suoraan lähetykseen Tampereen Ratinalta, josta otetaan yhteys saunoihin ympäri maata.

Saunapäivä-kampanja on yksi Ylen kesän 2019 kärkihankkeista.

Lue lisää

Löylyssä on tunnelmaa – katso suomalaisten mahtavat kuvat Saunapäivästä

Lue seuraavaksi