1. yle.fi
  2. Uutiset

Lämpöaalto matkaa pian kohti Grönlantia – kuumuus uhkaa sulattaa mannerjäätikköä ennätysvauhtia

Grönlantiin luvataan jopa 10-15 astetta tavallista lämpimämpää säätä.

Grönlanti
Illulisatin satama Grönlannissa.
Euroopan helleaalto on matkalla kohti Grönlantia. Arkistokuvassa on Illulisatin satama, joka tunnetaan myös tanskankielisellä nimellään Jakobshavn.Ashley Cooper / REX / AOP

Euroopassa kovia helteitä aiheuttanut lämpöaalto on siirtymässä seuraavaksi kohti pohjoista ja Grönlantia. YK on varoittanut, että lämpöaalto saattaa sulattaa Grönlannin mannerjäätikköä ennätyksellistä vauhtia.

Grönlannin mannerjäätikkö on maailman toiseksi suurin.

Useissa Euroopan maissa on rikottu viime päivinä lämpöennätyksiä. Tanskan meteorologisen instituutin asiantuntijan Martin Stendelin mukaan lämpöaalto saavuttaa Grönlannin ensi viikon alussa.

– Lämpötila tulee olemaan 10-15 astetta keskimääräistä korkeampi, Stendelin sanoo Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun).

Sulamista tapahtuu tavallisestikin kesäisin. YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan Grönlannin jäätikkö suli tänä vuonna tavalliseen tahtiin aina kesäkuuhun asti.

Viime viikkoina sulaminen on kuitenkin kiihtynyt. Ruotsin radion haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sulaminen myös alkoi tavallista aikaisemmin.

Stendelin mukaan lämpöaallon saapuminen Grönlantiin uhkaa pahentaa tilannetta entisestään.

– Pelkästään heinäkuun aikana se on menettänyt 160 miljardia tonnia jäätä pinnan sulamisen vuoksi. Se on karkeasti ottaen 64 miljoonaa olympia-altaan verran, myös WMO:n tiedottaja Clare Nullis varoitti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Edellinen sulamisennätys on vuodelta 2012.

– Emme vielä tiedä, rikkoutuuko vuoden 2012 ennätys, mutta se on lähellä, Nullis sanoi.

Grönlannin mannerjäätikkö on muodostunut tuhansien vuosien kuluessa. Se peittää 80 prosenttia saaresta. Pitkällä aikavälillä sen sulamisen on ennustettu nostavan merenpintaa ja aiheuttavan myös epätavallisia sääilmiöitä.

Lue lisää:

Lämpöennätykset paukkuivat taas ympäri Eurooppaa – lukemat alkoivat jo nelosella

Ovatko superhelteet uusi normaali? Viisi kysymystä ja vastausta yhä kuumemmista helleaalloista

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi