Hyppää sisältöön

Hongkongin mielenosoittajat syyttivät poliisia triadien suojelusta ja suojautuivat virkavallan ammuksilta sateenvarjoin

Poliisi ampui jälleen kyynelkaasua ja kumiluoteja mielenosoittajia kohti.

Mielenosoittajat käyttivät sateenvarjoja suojinaan kyynelkaasua vastaan Yuen Longissa. Kuva: Jerome Favre / EPA

Rynnäkköpoliisi on ampunut kyynelkaasua ja kumiluoteja mielenosoittajia kohti Hongkongin mielenosoituksissa lähellä Kiinan rajaa. Useiden televisiokanavien uutiskuvasta käy ilmi, että kyynelkaasua on ammuttu useaan otteeseen.

Osa mielenosoittajista on heittänyt poliiseja kohti erilaisia esineitä. CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) mielenosoittajat heittivät poliiseja kohti mitä käsiinsä saivat. Poliisin mukaan mielenosoittajat heittivät tiiliskiviä ja muita kovia esineitä.

Mellakkavarustein varustautuneet poliisit ovat yrittäneet saada kadut tyhjiksi mielenosoittajista. CNN:n mukaan mielenosoittajat ovat suojautuneet sateenvarjoin ja kypärin.

Yuen Longin kaupungissa oleva AFP:n toimittaja kertoo nähneensä kuinka poliisi on ampunut useaan otteeseen kyynelkaasua ja kumiluoteja noin 200:a mielenosoittajaa kohti. Mielenosoittajat ovat yrittäneet suojautua poliisin tulelta sateenvarjoin.

Mielenosoittajat tulivat paikalle "shoppailemaan" ja "pelaamaan Pokemonia", sillä poliisi kielsi protestin järjestämisen. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Mielenosoittajat saapuivat "pelaamaan Pokemonia"

Protestissa kritisoidaan viime viikonvaihteessa tapahtunutta hyökkäystä, jossa joukko naamioituneita miehiä kävi Hongkongin hallintoa vastustavien mielenosoittajien kimppuun. Ainakin 45 ihmistä loukkaantui hyökkäyksessä.

Poliisin toiminta herätti heti kritiikkiä. Hämmennystä aiheutti muun muassa se, että poliiseilla kesti yli tunti saapua hyökkäyspaikalle. Arvostelijoiden mukaan viranomaiset eivät myöskään ottaneet kiinni aseistautuneita hyökkääjiä, jotka olivat vielä maanantaiaamuna tapahtumapaikan läheisyydessä.

Poliisin mukaan Yuen Longissa tapahtuneen hyökkäyksen vuoksi on tähän mennessä pidätetty 12 ihmistä, joista yhdeksällä tiedetään olevan yhteyksiä kiinalaisiin rikollisjengeihin, triadeihin.

Yuen Long sijaitsee Hongkongin Uusien territorioiden luoteisosassa. Maaseudunomaisen Yuen Longin lähialueiden kylistä monet ovat tunnettuja triadikytköksistä ja Manner-Kiinalle myönteisen hallinnon voimakkaasta puolustamisesta.

Mielenosoituksiin osallistuneet syyttivätkin poliisia myös triadien suojelusta.

Mellakkapoliisit olivat täydessä valmiudessa vielä hämärä laskeuduttuakin. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Poliisi oli aiemmin kieltänyt lauantain mielenosoituksen ja perusteli sitä peloilla siitä, että mielenosoittajat kostavat kyläläisille viikon takaisten tapahtumien vuoksi.

Sosiaalisessa mediassa kehotettiin kiellon vuoksi saapumaan paikalle pelaamaan Pokemon Go -mobiilipeliä tai lähtemään shoppailemaan Yuen Longiin.

Mielenosoitukset kärjistyneet ajoittain

Hongkongin tämän kesän laajoissa mielenosoituksissa vastustettiin alun perin kiisteltyä luovutuslakia, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Vaikka laki on pantu jäihin, ovat mielenosoitukset muuntuneet yleisemmäksi Hongkongin hallinnon ja Kiinan vastaiseksi liikehdinnäksi.

Kiinan tukema Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam ei ole eronnut tehtävästään mielenosoittajien vaatimuksista huolimatta.

Mielenosoituksissa on aika ajoin nähty yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä, ja aktivistit ovat syyttäneet poliisia kovista otteista. Aiemmin tässä kuussa mielenosoittajat valtasivat Hongkongin parlamenttitalon ja piirittivät myös poliisin päämajaa.

Luovutuslain hyllyttämistä lukuun ottamatta Kiinalta ei ole nähty toistaiseksi myönnytyksiä viikkoja kestäneistä mielenosoituksista huolimatta.

Lisää aiheesta:

Poliisi turvautui kyynelkaasuun Hongkongin protesteissa – Ex-poliisijohtaja: Yleinen järjestys pahenee lähiviikkoina

"Taistellaan yhdessä", "Jaksaa, jaksaa" – poliittisin iskulausein varustetut leivonnaiset viedään käsistä Hongkongissa

Hongkongin johtaja: Kiistelty luovutuslakiesitys on kuopattu – lausunto ei vastaa mielenosoittajien vaatimuksiin