1. yle.fi
  2. Uutiset

Afganistanin rauhanministeri maalailee loppua vuosien konfliktille

Maan hallinnon ja talebanien väliset neuvottelut saatetaan järjestää kohta Norjassa.

Afganistan
Yhdysvaltalainen sotilas tutkii itsemurhaiskun tuhoamaa ajoneuvoa Afganistanissa.
Yhdysvaltalainen sotilas tutkii itsemurhaiskun tuhoamaa ajoneuvoa Afganistanissa. Yhdysvaltain joukot ovat olleet Afganistanissa jo 18 vuotta.Ghulamullah Habibi / EPA

Afganistanin hallinnon ja talebanien väliset rauhanneuvottelut voivat alkaa kahden viikon sisällä, kertoo afgaaniviranomainen. Toteutuessaan neuvottelut olisivat merkittävä askel alueella riehuneen konfliktin loppumiselle.

– Valmistaudumme suoriin neuvotteluihin, kertoi Afganistanin rauhanasioiden ministeri Abdul Salam Rahimi.

Rahimin mukaan hallintoa edustaisi neuvotteluissa 15-henkinen delegaatio.

– Me teemme työtä kaikkien osapuolien kanssa ja toivomme, että ensimmäinen tapaaminen järjestetään seuraavien kahden viikon aikana eurooppalaisessa valtiossa, Rahimi kertoi.

Hän ei kertonut tarkemmin, missä maassa neuvottelut saatettaisiin järjestää, mutta AFP:n diplomaattilähteiden mukaan keskustelujen olisi määrä alkaa elokuun 7. päivänä Norjan pääkaupungissa Oslossa.

Uutistoimiston lähteen mukaan kansainvälinen yhteisö ja afgaanihallinto odottivat vielä varmistusta talebanilta.

Yhdysvallat ja talebanit kahdeksatta kertaa pöydän ääreen

Talebanit eivät ole tähän mennessä suostuneet keskustelemaan Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin hallinnon kanssa. Talebanien mielestä Ghanin hallinto on laiton.

Viime aikoina äärijärjestön kannoissa on nähty kuitenkin lientymistä ja talebanien edustajat tapasivat vastikään järjestetyissä neuvotteluissa Ghanin edustajia.

Edustajat osallistuivat kuitenkin neuvotteluihin henkilökohtaisessa ominaisuudessa, jotta talebanit voivat edelleen vakuuttaa, etteivät ole yhteyksissä hallinnon kanssa.

Samaan aikaan Yhdysvaltain rauhanlähettilään Zalmay Khalilzadin vierailu Kabulissa jatkuu. Khalilzad on viettänyt Afganistanin pääkaupungissa useita päiviä ja tavannut Ghanin sekä yhdysvaltalaisia viranomaisia.

Hänen on määrä lentää ensi viikolla Dohaan, jossa on tarkoitus järjestää Yhdysvaltain ja talebanien välisten neuvotteluiden kahdeksas kierros.

Kilpakumppanit ovat kertoneet, että keskustelut ovat tuottaneet tulosta ja niiden avulla on päästy lähemmäs sopimusta, joka päättäisi Yhdysvaltojen 18 vuoden mittaisen sotilaallisen läsnäolon Afganistanissa.

Osapuolet lisänneet taisteluiden tahtia

Oli sopimus sisällöltään millainen tahansa, on talebanien kyettävä neuvottelemaan myös maan hallinnon kanssa.

Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid kertoi AFP:lle, että neuvottelut eivät voi alkaa ennen kuin Yhdysvaltain kanssa on tehty sopimus. Hän myös toisti kapinallisten kannan, etteivät he suostu neuvottelemaan Kabulissa toimivan hallinnon kanssa.

Vaikka neuvottelujen määrät ovat nousussa, on sota edelleen käynnissä Afganistanissa. Niin taleban, afgaanihallinto kuin yhdysvaltalaisetkin joukot ovat lisänneet taisteluiden tahtia.

Ainakin kolme poliisia kuoli ja kymmenkunta muuta loukkaantui lauantaina, kun talebanin itsemurhapommittaja ajoi räjähtein täytetyn yhdysvaltalaisvalmisteisen panssariajoneuvon rakennuskeskittymään itäisessä Afganistanissa, viranomaiset kertoivat lauantaina.

Tämän lisäksi torstaina kolme räjähdystä ravisutti pääkaupunkia ja tappoivat ainakin 10 ihmistä ja haavoittivat monia muita.

Lue seuraavaksi