1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Puumalasta löydetty saimaannorppakuutti on toipunut hyvin Korkeasaaren villieläinsairaalassa – "Siellä se polskii ihan norpan tavoin"

Kuutin ennuste ei ollut lupaava, mutta nyt sen tila on vakaa.

saimaannorppa
Keväällä syntynyt kuutti oli huonossa kunnossa noustessaan rantakiville.
Keväällä syntynyt kuutti oli huonossa kunnossa noustessaan rantakiville keskiviikkona Puumalassa.Jake Kukowski

Etelä-Savosta löydetty sairas saimaannorpan kuutti voi tällä hetkellä hyvin, kerrotaan Korkeasaaren villieläinsairaalasta.

Kuutti löydettiin keskiviikkona Puumalasta ja kuljetettiin Korkeasaareen torstaina, jolloin sen ennuste ei ollut lupaava.

Villieläinsairaalan eläintenhoitaja Laura Pulli kertoo STT:lle, että kuutin tila on nyt vakaa, vaikkei "ihan skarppi vielä".

– Kuutti on päässyt allashuoneeseen, missä on iso allas. Siellä se polskii ihan norpan tavoin, Pulli kertoo.

Löydettäessä kuutti oli niin huonossa kunnossa, ettei ruokakaan maistunut.

Eläinlääkäri ruokkii kuuttia.
Kuutti oli niin huonossa kunnossa löydettäessa, etteivät edes muikut maistuneet. Eläinlääkäri Anu Korpikallio yrittää ruokkia kuuttia. Video: Petri Vironen / Yle

Pullin mukaan eläinpoikasen ennuste on tällä hetkellä hyvä.

– Nyt näyttää kohtuullisen positiiviselta, mutta mennään päivä kerrallaan. Ikinä ei voi kuitenkaan sanoa, mihin suuntaan vointi menee, kun eläimelle on niin stressaava tilanne olla ihmisen hoidossa. Varsinkin suoraan luonnosta tulleet villieläimet eivät ole tottuneet ihmisiin, joten niiden kanssa aina toivotaan parasta.

Kuuttia on hoidettu antibiooteilla, nesteytyksellä ja nesteruokinnalla. Pullin mukaan kuutin vointi koheni eilen, jolloin se siirrettiin isoon altaaseen. Siihen asti kuutti eleli pienessä kahluualtaassa, missä sitä oli helpompi käsitellä.

Korkeasaaressa ja Metsähallituksessa on arvioitu olevan mahdollista, että norppa olisi jäänyt kalaverkkoihin kiinni, sillä sen kyljessä oli haavoja.

Pullin mukaan saimaannorppakuuttien hoitaminen Korkeasaaressa on erittäin poikkeuksellista. Villieläinsairaalasta muistetaan kahdeksan viime vuoden ajalta kaksi tapausta, jolloin kuutteja olisi tuotu Saimaalta. Molemmat poikaset kuitenkin kuolivat ennen hoitoon pääsyä.

Vielä nimeämättömän norppakuutin tulevaisuus on kysymysmerkki, jos se toipuu koettelemuksistaan täysin. Saimaaseen palaaminen ei ole sataprosenttisen varmaa.

Lue seuraavaksi